Zamućenje vode uslijed obilne kiše: Na području Dubrovnika, Cavtata i Metkovića voda nije za piće!

Ilustracija: Arhiva

USLIJED velike kiše došlo je do zamućenja vode na izvorima Omble, Šumeta, Zavrelja, Duboke Ljute i Zatona iznad propisanih vrijednosti, te voda za piće iz vodoopskrbne mreže na području grada Dubrovnika, Šumeta, Cavtata, zapadnog dijela Konavala, Župe Dubrovačke, Zatona i Orašca zbog povećane mutnoće ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, priopćili su danas iz dubrovačkog Vodovoda.

Iako napominju da je povećani stupanj zamućenosti vode normalna pojava za krško područje i obično traje nekoliko dana, građanima se preporučuje da se voda prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha ili da se prije pojave mutnoće, u čiste posude koje se mogu zatvoriti, ulije voda iz slavine. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe.

Voda u vodovodu Metkovića, koji se napaja iz izvorišta u Doljanima slana je te nije za upotrebu, priopćila je služba za epidemiologiju Metkovića.

"Laboratorijskim nalazima vode za piće s izvorišta Doljani i u lokalnoj vodoopskrbnoj mreži Vodovoda Metković nađene se povećane vrijednost klorida iznad maksimalno dopuštenih koncentracija što se i organoleptički primjećuje kao bočata (slana) voda. Iako su ostali kemijski kao i mikrobiološki parametri te vode za piće uredni, takva voda ne odgovara svim kriterijima zdravstvene ispravnosti vode za piće, (voda mora biti bez boje, mirisa i okusa) što se kod povećane koncentracije klorida osjeti kao voda slana okusa.

Visoke vrijednosti klorida u vodi koje se osjećaju kao slana voda, mogu izazvati kod nekih osoba nagon za povraćanje. Osim toga, povišene vrijednost klorida u vodi predstavljaju i opasnost za uređaje na hemodijalizi te nekim kućanskim aparatima. Stoga je potrebno žurno pronaći uzrok ovakvih poremećaja u vodi za piće i ukoliko se na njega ne može utjecati, tražiti alternativne izvore vodoopskrbe za pučanstvo koje koristi vodovod Metković", stoji u priopćenju službe za epidemiologiju koje potpisuje dr. Miljenko Ljubić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.