Zakon o ugljikovodicima za nove ulagače: Američki naftni div Exxon Mobil trebao bi ući na hrvatsko tržište

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

NA VLADI će se danas naći prijedlog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Zakon bi trebao pojačati vađenje nafte i plina u Hrvatskoj, tvrde u Vladi.

Predlagač, resorni ministar Ivan Vrdoljak, više je puta istaknuo kako je postojeći Zakon o rudarstvu kočio investicije pa se ovim prijedlogom zakona nafta i plin odvajaju od ostalih rudnih bogatstava u Hrvatskoj. Zakonom se otvara mogućnost davanja koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu. Iako je prijedlog imao protivnike u Vladi, iza njega je navodno osobno i snažno stao premijer Zoran Milanović.

Nakon što bude prihvaćen, američki naftni div Exxon Mobil trebao bi se javiti na međunarodni natječaj i ući na hrvatsko tržište. Ministar Vrdoljak prije dva tjedna bio je u službenom posjetu SAD-u, gdje je razgovarao i s predstavnicima te tvrtke te izjavio kako su "pokazali interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu".

Zakon predviđa i da država osnuje trgovačko društvo čija bi djelatnost bila istraživanje i eksploatacija energetskih mineralnih sirovina, čime se zapravo Ini radi konkurencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.