Zagrebački muftija: Crkva ne stoji iza biskupa koji je podržao Kordića, što će poduzeti HBK i Vatikan?

Foto: Facebook (Dario Kordić)

ZAGREBAČKI muftija Aziz ef. Hasanović, koji je od prošle godine i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, komentirao je za Al Jazeeru Balkans istup sisačkog biskupa Vlade Košića, koji je za Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca za zločine počinjene u Ahmićima 1993. godine, rekao da nije zločinac, nego moralna veličina.

"Moram priznati da sam zatečen istupom biskupa Košića, kojega poznajem od prije i s kojim sam surađivao. Uostalom, on je i na čelu Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije. Stoga sam i zatečen da baš on istupi u javnost na takav način. Poslije tog događaja zatražio sam očitovanje i od vatikanskog nuncija - radi li se o općem stajalištu Katoličke crkve ili nekakvom pojedinačnom istupu, rekao je muftija te dodao da je dobio odgovor.

"Odgovorili su mi da se ne radi o stajalištu Crkve, nego o stajalištu biskupa Košića. Sada ćemo vidjeti što će povodom svega toga poduzeti Hrvatska biskupska konferencija, ali i sam Vatikan".

Hasanović je rekao da ne može tražiti smjenu biskupa, ali će svakako na prvom međusobnom susretu istup biskupa Košića staviti na dnevni red.

"Upućen je i prosvjed vatikanskom nunciju iz Sarajeva, s upitom jesu li takve izjave prikladne za jednoga biskupa. Poznavajući strukturu Katoličke crkve i opredjeljenje pape Franje, s kojim sam se nedavno susreo i koji poziva na oprost i zajedničko življenje, čini se da to nije na tom tragu. Mi ne odgovaramo za postupke drugih ljudi, ali se ne slažemo", rekao je Hasanović za Al Jazeeru.

Najavio je da će o toj temi razgovarati i s kardinalom Josipom Bozanićem jer želi čuti i njegovo mišljenje i stajalište.

"U svakom slučaju, istup biskupa Košića ne bi smio ugroziti naše kvalitetne odnose. Uostalom, u prošlosti smo imali i težih situacija u odnosima između Bošnjaka i Hrvata s kojima smo se suočavali i uvijek se nalazilo neko rješenje. Bilo je dosta mudrosti kardinala Kuharića i imama Ševke ef. Omerbašića. I sada nema druge nego sjesti i naći neko rješenje", rekao je zagrebački muftija te za dodao kako vidi odnose s Katoličkom crkvom.

"Za dijalog je uvijek potrebno dvoje, kao i skladnost, otvorenost i iskrenost, volja za razbijanjem predrasuda. Ako toga nema, nema niti rezultata niti povjerenja. Povjerenje se godinama gradi, ali se, nažalost, vrlo lako poljulja. Dovoljno će biti neko pojašnjenje ili isprika", zaključio je Hasanović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.