"Zagreb - nepokoreni grad": I danas se na Trgu bana Jelačića prosvjedovalo protiv fašizma

ZAGREPČANI su danas novim prosvjedom još jednom odlučili pokazati svoje protivljenje fašizmu i okupljanjima ultradesničara u samom srcu Zagreba. Okupljanje antifašista na trgu je započelo u 11 sati, u vrijeme kad se trebalo održati i zabranjeno okupljanje ultradesničara. Prosvjednici su se počeli razilaziti nešto iza podneva.

Antifašiste okupljene na Trgu došlo je provocirati i nekoliko ekstremnih desničara s transparentom "Domoljubi NISU fašisti! Jasno???". Usput su antifašistima dovikivali: "Vi ste fašisti!". Da bi sve proteklo mirno pobrinula se policija koja je stala između dviju suprotstavljenih strana.

"Ovo nije kraj, nego početak borbe protiv fašističkih tendencija društva u kojem živimo"

"Ne smijemo zaboraviti da ovi protesti nisu kraj, nego početak borbe protiv fašističkih tendencija društva u kojem živimo. Ono što nam predstoji je da jednakost u čije ime smo se našli ovdje, učinimo stvarnom osnovom života svih koji su danas sa nama, ali i svih onih koji nisu. Smrt fašizmu, sloboda narodu", poručio je jedan od članova inicijative Ujedinjeni protiv fašizma.

"Pokušaji fašističkih konferencija, mimohoda i okupljanja neće proći bez aktivnog i snažnog građanskog otpora"

"Unatoč dvadeset godina relativizacije fašističke prošlosti, proteklih nekoliko dana Zagreb se iznova potvrdio kao `nepokoreni grad`. Zahvaljujemo svim građanima i građankama koji su u petak pokazali da nećemo trpjeti fašiste u centru našeg grada. Pozivamo sve na još jedan prosvjed u subotu u 11 sati, kako bismo pokazali da pokušaji fašističkih konferencija, mimohoda i okupljanja neće proći bez aktivnog i snažnog građanskog otpora. Postojanje organiziranih političkih snaga koje svoje legitimaciju crpe iz širenja rasne i nacionalne mržnje sve nas obavezuje na djelovanje. Vidimo se na Trgu u 11", stajalo je u pozivu inicijative Ujedinjeni protiv fašizma na današnji prosvjed.

Predsjednik Josipović podržava zabranu okupljanja ekstremne desnice: Podsjetit ću da sam i sam bio napadan kad sam ustvrdio da postoji ustaška zmija

Predsjednik Ivo Josipović podržava zabranu okupljanja europske ekstremne desnice u Zagrebu koju je trebao organizirati HČSP. "Ima nešto što je važnije od same zabrane onoga što treba zabraniti i što svi osuđujemo. To je jednodušnost hrvatskog društva da fašizmu kaže NE", izjavio je predsjednik Ivo Josipović komentirajući zabranu održavanja Međunarodne nacionalističke konferencije.

"Podsjetit ću da sam i sam bio napadan kad sam ustvrdio da postoji ustaška zmija. Ona zaista postoji, ona nije opće prihvaćena i nije dio naše dominantne kulture i tradicije, ali moramo znati da ona postoji i u svakom trenutku moramo biti spremni na nju odgovarajuće reagirati", rekao je Josipović te rekao što on misli o zabrani.

"Što se tiče zabrane, mislim da je u ovom trenutku bilo dobro da je zabranjeno, ali naravno, uvijek postoji i ona druga strategija i o tome uvijek postoje različita mišljenja", zaključio je predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.