Zadnji dan za izbjegavanje "fiskalne litice" u SAD-u i nove globalne krize: Neumorni pregovori još uvijek bez rezultata

Foto: AFP

AMERIČKI kongresnici imaju još samo današnji dan za dogovor kako bi izbjegli "fiskalnu liticu".

Većinski demokratski Senat nastavlja s pregovorima kako bi pronašao kompromis i ponudio dogovor većinski republikanskom Zastupničkom domu. Predsjednik Barack Obama je za mrtvu točku na kojoj su se kongresnici našli optužio republikance "jer ne mogu prijeći preko ukidanja poreznih olakšica za bogatije građane", javlja BBC.

Ako ni danas ne bude sklopljen dogovor, očekuje se da će senatorima biti dana prilika da glasaju za fiskalni plan koji je predložio predsjednik Barack Obama. Tim se planom predviđa smanjenje poreza za građane koji godišnje zarađuju manje od 250 tisuća dolara i povećavaju poticaji za nezaposlene. Međutim, u njegovom planu nema rezanja troškova.

Predsjednik Zastupničkog doma John Boehner inzistirao je na tome da se Senat prvi izjasni o dogovoru, nakon čega će uslijediti dogovor u njegovom kongresnom domu.

Taštine i beznačajne prepirke kongresnika mogle bi dovesti do globalne recesije!

Naime, od 1. siječnja na snagu automatski stupa ukidanje poreznih olakšica koje je donio George W. Bush, zbog čega će svi američki građani morati plaćati porez prosječno veći za oko 3500 dolara godišnje.

"Fiskalna litica" je sigurnosni mehanizam kojeg su američki vlastodršci sami uveli. S obzirom da nikako nisu mogli pronaći kompromis oko pravca u kojem će se razvijati financijska budućnost SAD-a, republikanci i demokrati su 2010. izglasali zakon prema kojem će se 1. siječnja 2013. automatski povećati porezi i srezati proračun. Odnosno dogodit će se ono što obje strane žele izbjeći. Ta "sigurnosna mjera" u međuvremenu je nazvana "fiskalna litica", a jedini način da se izbjegne pad preko te litice je postizanje kompromisa oko poreznih stopa i proračunskih rezova.

Prema predviđanjima analitičara, pad preko "fiskalne litice" sasvim će sigurno gurnuti SAD u recesiju iz koje se neće lako izvući. S obzirom na to da se još uvijek radi o najutjecajnijem gospodarstvu svijeta, izvjesno je da će na putu prema dolje za sobom povući čitavu globalnu ekonomiju. I to sve zbog golemih taština i uglavnom beznačajnih politikantskih prepirki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.