Za dokapitalizaciju Mirne nudili 24,85 milijuna kuna, a oni ih nisu shvatili kao ozbiljnog ulagača

Foto: M. Mijošek/Glas Istre

PRIČA oko odbijanja predstečajne nagodbe rovinjskoj tvornici za preradu ribe Mirna, što dovodi u pitanje daljnji opstanak tvrtke sa tradicijom od 137 godina, dodatno se zahuktala nakon što su se u javnosti pojavile informacije o ponuđačima koji su iskazali interes za tvornicu, ali se njihove ponude nije ni razmatralo.

Nakon što su Ministarstvo financija te Podravka potvrdili da je od strane koprivničkog prehrambenog diva postojao interes za pomoć Mirni, a Mirna ustvrdila da tu ponudu nikad nisu dobili, otkriveno je da je postojala još jedna ponuda za dokapitalizaciju Mirne o kojoj se nije raspravljalo niti je se spominjalo u javnosti.

Riječ je o ponudi koju su 12. veljače dostavili Radovan Pavelić, vlasnik 9,9 posto temeljnog kapitala rovinjske Mirne, te Josip Galić, poduzetnik iz Požege. Oni su ponudili 24,85 milijuna kuna za dokapitalizaciju Mirne. Osim što su ponudili plaćanje svih dugovanja vjerovnicima bez počeka predviđenog planom predstečajne nagodbe, planirali su i ulaganja u modernizaciju pogona te iskazali svoju viziju budućeg razvoja Mirne u najsuvremeniju tvornicu prerade ribe u Europskoj uniji.



Uprava Mirne: Ponuda je stigla sa zakašnjenjem od više od 10 dana, što dovoljno govori o ozbiljnosti ove ponude

Vezano uz informaciju o još jednoj zanemarenoj ponudi za spas Mirne, Index je zatražio komentar Uprave tvornice. Pitali smo ih zašto se javno spominjalo samo ponudu tvrtke Geneza i Grada Rovinja, iako je otkriveno da su za Mirnu interes iskazali i Podravka te Radovan Pavelić i Josip Galić, a zanimalo nas je i je li bilo još ponuda za dokapitalizaciju Mirne s kojima javnost nije upoznata. Evo što su odgovorili:


"Na ova pitanja odgovori su javno dostupni na stranicama Fine, pa dvojbe o postojanju dodatnih ponuda uistinu nema. Također cijeli tijek predstečajne nagodbe je ovim putem dostupan svim hrvatskim građanima i najširoj javnosti, a sve ponude i informacije, sukladno zakonu, dolaze upravo na ovu adresu i objavljuje ih Fina. Jedina ponuda koja je dakle dostavljena u zakonskom roku je ponuda grada Rovinja i Geneze.

Dodatna ponuda jest pristigla od gospodina Pavelića, jednog od dioničara Mirne, no istu je predao 12.2., dakle dan prije zadnjeg ročišta odnosno sa zakašnjenjem od više od 10 dana, što dovoljno govori o ozbiljnosti ove ponude. Jer Zakon izričito kaže da bi ponuda bila pravovaljana i da bi se o njoj moglo glasati ona mora biti objavljena 8 dana prije ročišta na kojem se o njoj glasa. Pritom je važno napomenuti da je 13.2. isticao rok od 210 dana u kojem nagodba mora završiti.

Isto tako treba reći da je Nagodbeno vijeće na ročištu nekoliko puta isticalo da se na istom može glasati samo za ponude koje su dostavljene u zakonskom roku i kao takve objavljene na web stranicama Fine.

To dakle znači da ni jedna druga ponudu osim one o kojoj se glasalo, Grada Rovinja i Geneze, nije mogla biti uzeta ni u razmatranje i da su svi zainteresirani imali 7 mjeseci vremena da dostave svoje ponude.

Vezano uz ovih dana toliko isticanu ponudu Podravke, moramo ponoviti da niti Uprava Mirne, niti Fina, niti Nagodbeno Vijeće u 210 dana nisu dobili nikakvu ponudu Podravke niti je Podravka na bilo koji način iskazala interes da bude strateški partner Mirne d.d. Sve ovo, ponovo nas navodi na zaključak da ministar opetovano ponavlja neistine, ima neke druge interese, a ne spas radnih mjesta", poručili su iz Uprave Mirne.

Direktorica Geneze: Miroslav Kutle nema veze s nama!

U razgovoru za Regional Express direktorica tvrtke Geneza, čija je ponuda za Mirnu jedina službeno objavljena, navela je što se sve od 2011. godine napravilo u Mirni: "Zatečeno stanje u Mirni prije dvije godine bila je proizvodnja konzervi od 16.824.314 komada s ukupnim prihodima od 51.498.988 kuna. Velika dugovanja prema dobavljačima i ogromna dugovanja prema ribarima, uz poslovanje s gubitkom. Danas, s ponosom mogu reći, situacija izgleda potpuno drugačije. Mirna je tvrtka koja na vrijeme isplaćuje plaće te ispunjava obveze prema dobavljačima i državi, a nakon dugog niza godina nagomilavanja gubitaka, 2012. i 2013. godina završene su s pozitivnim rezultatom. Ukupni prihodi u 2012. godini povećani su za 27 posto, a u 2013. godini, bez obzira na ukidanje poticaja i izlazak iz CEFTE, za još 2 posto. Proizvodnju konzervi podigli smo na rekordnih 20 milijuna što je dakle 4 milijuna više nego godinu prije, a 2013. postavljen je novi rekord s 22.772.000 milijuna proizvedenih konzervi. Danas izvozimo 85 posto proizvoda, a otkup ribe u 2013. godini povećan je za značajnih 46 posto. U 2013. godini, uvođenjem druge smjene povećali smo i broj zaposlenih - za konkretnih 35 posto odnosno 70 djelatnika, čime smo otvorili prostore za nova povećanja u budućnosti", navela je Valentina Ljubešić.


Osvrnula se i na optužbe ministra financija Slavka Linića koji je kazao kako Geneza nije zainteresirana za proizvodnju, već za nešto drugo, te tražio odustajanje Geneze od Mirne kao uvjet podržavanja predstečajne nagodbe. "Bi li netko tko nije zainteresiran za proizvodnju, u periodu od nepune dvije godine proizvodnju digao iz ruševina, ostvario rekordne rezultate, dobit nakon 20 godina gubitka i zapošljavao nove radnike? Bi li nudio modele radničkog dioničarstva i tražio nove prostore? Ili bi preuzeo upravljanje i čekao, u realnim okvirima vrlo kratko vrijeme, da proizvodnja zamre sama? Uprave prije nas su proizvodnju zapravo eutanazirale, dakle da smo tako odlučili - pacijenta nismo ni trebali oživljavati, da se izrazim medicinskim jezikom. Ministra stoga ne moram demantirati ja, demantiraju ga na najbolji način upravo naši izvrsni rezultati", kazala je Ljubešić te dodala kako Ministarstvo financija želi maknuti Genezu "možda upravo zbog Genezinih rezultata koji jamče opstojnost proizvodnje, a upravo ta `uskrsla proizvodnja` predstavlja ozbiljan problem, točnije teret onome koga zanima samo imovina. Kada bi se Geneza maknula vrlo brzo bi `netko` vratio poziciju proizvodnje u `umiruće stanje` kakva je i bila kad smo došli u Mirnu".

Ljubešić je prokomentirala i druge ponude za Mirnu koje se spominjalo u javnosti: "Podravku Uprava nije ni imali prilike odbiti jer ponuda nikad nije stigla ni na adresu Uprave, Fine ni Nagodbenog vijeća. Kao što sam već i isticala ovih dana, smatram da je Podravka samo dimna zavjesa iza koje se nalaze nečiji interesi", navela je direktorica Geneze te se osvrnula i na ponudu koju su dostavili Radovan Pavelić i Josip Galić: "Radovan Pavelić je, kao što ste vjerujem i upoznati, jedan od dioničara Mirne i to već dugi niz godina. U jednom razdoblju Mirne bio je i savjetnik predsjednice Uprave kada je itekako imao priliku dati svoj doprinos Mirni. A u tih osam mjeseci proizvodnja je stajala, plaće se nisu isplaćivale, a dugovi prema ribarima su se nagomilavali. Svoju ponudu je dao izvan zakonskog roka, dan prije samog ročišta, što govori o ozbiljnosti same ponude".

Također, Ljubešić opovrgava optužbe Damira Kajina da se iza cijele priče krije Miroslav Kutle: "Kutle nema apsolutno nikakve veze s gradom Rovinjom niti s Genezom. Kutle je i ovdje, baš kao što i vidim da je bio mnogo puta u Hrvatskoj, zvučno ime koje na sebe vuče određenu negativnu percepciju. Gospodin Kajin, očito nemajući pravih argumenata, a omalovažavajući javnost, računajući na needuciranost i njihovu naivnost, ovim putem dodatno obmanjuje svoje sugrađane i ostatak hrvatske javnosti. Plašeći javnost Kutlom pokušava postići svoje osobne ciljeve. Ta je priča dimna bomba kako bi se s naših rekordnih rezultata, rasta zaposlenosti, dobiti nakon gotovo 20 godina sustavnog uništavanja Mirne i svega o čemu smo već prethodno govorili pažnja skrenula na raspravu o Kutli. Posljednjih 10 godina iza Mirne stoji država, odnosno Ministarstvo financija sa 72 posto potraživanja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.