"Za Europsku investicijsku banku Hrvatska je već dio EU": HBOR-u 250 milijuna eura kredita za razvoj poduzetništva

Foto: Ilustracija

EUROPSKA investicijska banka (EIB) odobrila je HBOR-u 250 milijuna eura kredita za razvoj poduzetništva, infrastrukturnih projekata i srednje industrijske investicije. Ugovor o prvoj od dvije tranše zajma, ukupno vrijednog pola milijarde eura, potpisali su potpredsjednik EIB-a Anton Rop i čelnik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Dosad najveći odobreni zajam Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj namijenjen nastavak je potpore EIB-a pokretanju rasta i inovacija u Hrvatskoj kroz povoljne uvjete kreditiranja. Riječ je o kreditima s rokom otplate do 15 godina, s fiksnom godišnjom kamatom do 2,7 posto. Rop je podsjetio da je EIB ove godine kroz dokapitalizaciju dobio 10 milijardi eura za razvoj i kreiranje radnih mjesta u cijeloj Europskoj uniji.

"Za EIB Hrvatska je već dio Europske unije i Hrvatska će biti dio dodatnog programa EIB-a za sljedeće tri godine. Mi ćemo u sljedeće tri godine na osnovu tih 10 milijardi investirati dodatnih između 60 ili 70 milijardi u zemlje EU i u Hrvatsku", rekao je Rop.

Rop, koji se danas susreo i s ministrom financija Linićem, najavljuje i moguće sljedeće zajmove HBOR-u za poticanje projekat obnovljivih izvora energije, energetsku efikasnost, kao i modernizaciju bolnice u Puli. Kako bi Hrvatska, poput Slovenije, bila u prilici što efikasnije povući ukupno milijardu eura koliko će joj iduće godine biti na raspolaganju iz strukturnih fondova EU, u planu je i dodatni povoljniji kredit EIB, rekao je Rop. Kovačev je podsjetio da je u 12 godina te suradnje HBOR osigurao 1,11 milijardi eura povoljnih zajmova namijenjenih razvoju hrvatskog gospodarstva. Isti je cilj i najnovije tranše od 250 milijuna eura.

"Ali, s druge strane, i pokretanje investicijskog ciklusa koji će, ne samo očuvati radna mjesta i očuvati postojeća trgovačka društva nego potaknuti otvaranje novih trgovačkih društava i novih radnih mjesta", rekao je Kovačev.

Potpisivanju ugovora o novom zajmu nazočio je i ministar financija Linić, zadovoljan što će EIB biti partner u povlačenju novca iz EU fondova. "Sad je red na stručnjacima od privatnog do javnog sektora i uprave da pokažu svoju efikasnost s kvalitetnim projektima", poručio je Linić.

"Polako se možemo okrenuti razvoju, investicijama, a sve je to opet usmjereno da smanjimo broj ljudi koji su ostali bez posla. Prema tome, financije nisu problem zahvaljujući i prijateljima i stručnjacima banaka koji su zaduženi da nas prate na tom putu. Za to im velika hvala", poručio je Linić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.