Vukšić: RTL nije oklevetao Bandića, ovo je izravan napad pravosuđa na slobodu medija

Foto: Hina

SUTKINJA Općinskog suda u Zagrebu Vanesa Brizić Bahun donijela je presudu koja predstavlja presedan u novinarskom poslu. Naime, RTL Televizija morat će, prema nepravomoćnoj presudi, platiti 50 tisuća kuna zbog intervjua s premijerom Zoranom Milanovićem u kojem je ovaj prema mišljenju sutkinje oklevetao gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

O slučaju se priopćenjem očitovao predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić.

"Koliko je hrvatsko pravosuđe loše dokazuje u moru loših, po demokraciju pogubnih odluka i ova u kojoj je sutkinja zagrebačkog općinskog građanskog suda Vanesa Brzić Bahun nepravomoćno osudila RTL Televiziju da je oklevetala Milana Bandića. Ova presuda ući će u anale sramnih presuda protiv medija a u korist moćnika. Čime su RTL Televizija i novinar-urednik Igor Bobić, oklevetali zagrebačkog gradonačelnika Bandića? Time što su – zamislite kojeg li krimena – objavili intervju s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Sutkinja konstatira da su Milanovićeve izjave povrijedile Bandićevu osobnost. I kakve veze s time ima RTL? Objavio je intervju. Bio je prenositelj vijesti kojemu treba odrubiti glavu. A pokušava je odrubiti sutkinja Brzić Bahun. Što je – shodno presudi – trebala uraditi RTL Televizija? Cenzurirati premijera.

Ali, sve da je i htjela, nije ga mogla cenzurirati jer je intervju emitiran uživo. K tome – što je u čitavoj priči čak i nebitno – novinar Bobić, koji je, uz medij, bio posrednik između politički najutjecajnije i najmoćnije osobe u Hrvatskoj i javnosti, ogradio se od Milanovićeva stava opaskom da ako premijer ima saznanja o Bandićevoj korupciji i kriminalu treba to prijaviti nadležnim tijelima.

Ako je itko Milana Bandića oklevetao, nije ga oklevetala RTL Televizija. Zato je ovo izravan napad hrvatskoga pravosuđa na slobodu medija. Na žalost, ni prvi a ni, izgleda, posljednji. Hrvatski sudovi su se aktivno angažirali u zatiranju sloboda pod krinkom zaštite osobnosti i privatnosti. Očekujem da će glas protiv ove presude dići svi novinari, mediji, akademska zajednica, intelektualci ali jednako tako očekujem da se iza krinke nekomentiranja nepravomoćnih presuda ne skrivaju oni koji svojim funkcijama odgovaraju za hrvatsko pravosuđe.

Ova sramna presuda dokazuje da suci presuđuju u stvarima čiju bit ne poznaju. Ako pak je poznaju, tada svjesno rade protiv sloboda medija, pravde i pravednosti. RTL televizija i Igor Bobić niti najmanjom gestom i niti u jednom segmentu nisu povrijedili čast i osobnost Milana Bandića. Ako ju je povrijedio, povrijedio ju je Zoran Milanović. Ali Zorana Milanovića Bandić ne može tužiti za klevetu jer premijera štiti imunitet. Sutkinja je pronašla Pedra. Na svoju i sramotu hrvatskoga pravosuđa", stoji u Vukšićevom priopćenju.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.