Vrhovni sud u BiH: Ukidamo razdvajanje učenika po etničkoj osnovi, to je nedopustivo!

Foto: Shutterstock

VRHOVNI sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrdio kako je nedopustivo razdvajati djecu u školama u BiH na temelju njihove nacionalne pripadnosti, a osnovne škole u Stocu i Čapljini trebale bi biti prve u kojima će se s takvom praksom prekinuti, potvrdio je Hini Ahmet Salčin iz nevladine udruge "Vaša prava" koja je i pokrenula sudski postupak.


"Vrhovni sud presudom je utvrdio da organizacija škola na etničkim načelima i potpuno odvajanje učenika na temelju njihove nacionalne pripadnosti predstavlja diskriminaciju", objasnio je Salčin bit presude koja je ovoj organizaciji dostavljena krajem prošlog tjedna.

Presuda se zapravo odnosi na problem koji je u BiH odavno poznat pod nazivom "dvije škole pod jednim krovom". Riječ je o sustavu po kojemu su u jednoj školskoj zgradi, u županijama unutar FBiH u kojima živi mješovito hrvatsko i bošnjačko stanovništvo, djeca istog uzrasta fizički razdvajana u odvojene razrede kako bi nastavu slušala po različitim nastavnim planovima i programima.

Ta je obrazovna segregacija uvedena s obrazloženjem kako je jedino na taj način moguće osigurati obrazovanje na maternjem jeziku, no u praksi je ozakonjeno postojanje potpuno paralelnih i izoliranih školskih sustava u kojima djeca različite nacionalnosti čak ni na školskim odmorima nisu međusobno kontaktirala.

Udruga "Vaša prava", kao organizacija civilnog društva utemeljena s ciljem promicanja i zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda, zbog takve je prakse podnijela tužbu sudu još 2011. godine, kazao je Salčin, koji u ovoj organizaciji obnaša dužnost pomoćnika direktora za pravna pitanja.

Općinski sud u Mostaru 2012. presudio je u korist organizacije zatraživši eliminaciju diskriminacije, no Županijski sud je tu presudu ukinuo.

Udruga "Vaša prava" potom su se žalila Vrhovnom sudu koji je konačno potvrdio odluku općinskog suda.

U BiH 54 škole koje razdvajaju djecu

U presudi Vrhovnog suda FBiH citirano je izvješće povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, podneseno Općoj skupštini UN još 2008. godine, u kojemu je navedeno kako u BiH postoje 54 osnovne i srednje škole u kojima se djecu razdvaja na etničkoj osnovi. Konstatirano je kako takva praksa "pojačava predrasude i netoleranciju prema drugima".

Vlastima je tada preporučeno da s tom praksom prekinu i uvedu "nastavni plan sa zajedničkim osnovama uz poštivanje jezika, kulture i tradicije svakog naroda", a to je postalo sastavnim dijelom smjernica što ih je donijelo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. One međutim nikada nisu u cjelosti provedene što je bio i temelj za podnošenje tužbe.

U udruzi "Vaša prava" ističu kako je sada prije svega na Ministarstvu obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije da provede presudu i odvijanje nastave u školama u Stocu i Čapljini uskladi sa zakonima u BiH koji, uz ostalo, izrijekom zabranjuju svaki oblik diskriminacije.


"Čekamo da oni provedu presudu", kazao je Salčin dodajući kako će o postupcima županijskog ministarstva ovisiti hoće li se još nešto poduzimati.

Slična tužba, kako je podsjetio, podnesena je i pred općinskim sudom u Travniku, jer je u županiji Središnja Bosna također značajan broj škola u kojima se djeca razdvajaju po etničkoj pripadnosti i školuju se po odvojenim nastavnim planovima i programima.

Obrazovanje prepušteno županijama, a ne Ministarstvu obrazovanja

Presudu Vrhovnog suda danas je pozdravilo Ministarstvo obrazovanja FBiH. Iako po entitetskom ustavu to ministarstvo nema gotovo nikakve izvršne ovlasti jer je upravljanje obrazovanjem prepušteno županijama, u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima istaknuli su kako je jasno da sada u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji moraju biti uspostavljene jedinstvene, integrirane i multikulturne obrazovne ustanove s jedinstvenim nastavnim planom i programom uz puno poštivanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku.

"Presuda ide u pravcu da će FBiH, odnosno Hercegovačko-neretvanska županija, a vjerujemo i Srednjebosanska, nakon više od deset godina podjela i razdvajanja djece konačno biti u prilici vratiti sustavu koji je normalno egzistirao i funkcionirao stoljećima, a to je da djeca žive jedna s drugima i da zajedno provode vrijeme", izjavio je federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić.

Pritom je podsjetio kako slični problemi postoje i u Republici Srpskoj koja, kako je naveo, prakticira "grubu diskriminaciju u obrazovanju" jer u velikom broju škola djeca nesrpske nacionalnosti "imaju dosta problema u ostvarivanju temeljnih ljudskih i prava u obrazovanju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.