Vrhovni sud naložio treće suđenje Damiru Vukoviću: Nije se ponašao kao da je ubio majku

Foto: Arhiva

VRHOVNI SUD po drugi put je ukinuo osuđujuću presudu od 15 godina zatvora splitskom pomorcu Damiru Vukoviću, optuženom da je početkom 2010. godine u stanu u Vinkovačkoj ulici iz pištolja ubio svoju majku Anu Vuković. Naloženo je novo suđenje, a predmet povjeren novom sucu Županijskog suda u Splitu. Bit će već treći zadužen za slučaj koji je šokirao Split.  

Činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno

Vukovića su na najstrožu moguću kaznu osudili suci Marko Pribisalić i Ivona Rupić, no presuda im nije prošla žalbu branitelja Željka Lubine.  

Vrhovni sud je na sjednici od 2. srpnja zaključio kako je u pravu optuženik kada navodi da je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno jer i sud smatra da su razlozi presude i na njima utemeljeni zaključci zasada nedostatni i preuranjeni. Odnosi se to na alibi te otisak dlana u kupaonici stana i jaknu s trokomponentnim česticama.

Mogućnost realizacije

Na dan ubojstva, Vuković je viđen kako pije pivo ispred dućana na Brdima. U jednom trenutku se udaljio, a svjedoci su ga ponovno vidjeli nešto malo iza 11 sati. Vještak je, pak, zaključio da je ana Vuković u stan ušla u 10.53 sati. Vozilom od Brda do Vinkovačke može se doći iz tri smjera, a za najkraći treba 6 minuta i 21 sekunda.

Vrhovni sud nalazi da je istina kako je teoretski moguće počiniti ubojstvo u tom kratkom vremenu, no upozorava kako Županijski sud nije uzeo u obzri što je od ulaska u stan napravila oštećena i sve što je morao učiniti njezin ubojica. Za to je trebalo vrijeme pa se dovodi u pitanje mogućnost realizacije.

Vještak se priklonio kolegi bez obrazloženja

Problem je ispao i s kolizijom vještaka balističara Mirka Zebića i Gordana Mršića. Prvi je naveo kako trokomponentne čestice padaju 10 do 15 metara od točke ispaljivanja hica pa bi u tom smislu bilo i moguće da su čestice na Vukovićevoj jakni zaostale od sprovoda njegovom prijatelju branitelju na Lovrincu. Drugi je, međutim, to osporio i naveo da čestice padaju vrlo brzo pa onda ne bi bilo moguće opravdati čestice na jakni sprovodom na Lovrincu.

Zebić se na sučeljavanju priklonio Mršiću, no učinio je to, drži Vrhovni sud, bez valjanog obrazloženja. Stoga će na ponovljenom suđenju balističari ponovno iznijeti svoja mišljenja, a ako bude potrebno organizirat će se i očevid na Lovrincu te pozvati još koji stručnjak iz te oblasti.

Otisak dlana u kupaonici i upitan motiv

Ni otisak dlana, nađen u kupaonici, iznad leša pokojnice nije previše pomogao optužbi. Kako se vještak nije mogao decidirano odrediti o starosti traga, a uz činjenicu da je optuženi i prije dolazio u stan, dokaz je to koji Vrhovni sud nije uvjerio u krivnju Damiru Vukovića. Upitan im je i motiv. Obitelj je živjela skladno, a ponašanje optuženika tog dana ne ukazuje na skrivene namjere ili čovjeka koji je netom ubio svoju majku, stoji u rješenju Vrhovnog suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.