Vlada uvodi Registar pedofila, zakon poslan u saborsku proceduru: Osuđeni pedofili neće moći raditi s djecom

VLADA na današnjoj sjednici odlučila u saborsku proceduru poslati Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji osuđenih pedofila, kojim se uvodi Registar pedofila.

"Neće biti javan, no svatko tko se javi na natječaj za posao koji uključuje rad s djecom morat će donijeti potvrdu da nije u Registru", pojasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"Svaka osoba koja se bude javljala na te poslove morat će donijeti potvrdu da nije u Registru. Samim time, sve osobe koje znaju da su u Registru, neće se ni javljati na takve poslove i time ćemo ih eliminirati iz doticaja s djecom. Smatramo da će ovakvim načinom doći do pojačane zaštite djece", pojasnio je Miljenić.

Kako su jučer poručili iz Vlade za HRT, osuđene pedofile nije cilj podvrgnuti javnom linču, već im onemogućiti kontakt s djecom i do 40 godina nakon odsluženja kazne. "Radi se o podacima koji su službena tajna i svatko tko se odluči na neovlaštenu objavu tih podataka će biti podvrgnut kaznenom progonu", rekao je Miljenić.

"Mi kroz ovaj registar dajemo alat koji će onemogućiti osuđenim pedofilima rad s djecom", dodao je.

"Ministarstva koja su nadležna za pojedine resore propisat će za koje će poslove takva potvrda biti potrebna", kaže Miljenić. Na direktno pitanje hoće li se to odnositi i na Crkvu, Miljenić je odgovorio: "Odnosit će se na svakoga tko je ovlaštena osoba i ima doticaj s djecom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.