Vlada donijela odluku kojom tjera investitora, odriče se 30 milijuna eura i upropaštava zadarsku firmu

Foto: Mediapress.hr

DRŽAVA svojim postupcima uništava Tankerkomerc, jednu od najvećih zadarskih firmi, te istovremeno radi i na svoju štetu: ukoliko Tankerkomerc propadne, državna riznica ostat će bez 30 milijuna eura koliko joj pripada prema dogovoru postignutom u sklopu predstečajne nagodbe ove zadarske firme.

Vlada RH je, naime, na prošlotjednoj sjednici pokrenula postupak koncesioniranja Marine Zadar, a ta bi odluka Tankerkomerc vrlo lako mogla gurnuti u stečaj, piše lokalni zadarski portal Mediapress.hr.

"Država se odriče 30 milijuna eura"

"Koristit ćemo sva pravna sredstva da se ova situacija riješi, jer ako se sve ovo realizira Tankerkomerc nestaje, dolazi koncesionar koji prema objavljenim uvjetima iz te obavijesti može i ne mora uzeti bilo koga od sadašnjih 117 zaposlenih. Apsurdno je da se država na ovaj način odriče rješavanja 30 milijuna eura duga čije rješavanje je definirano kroz nagodbu", kaže Roberto Motušić, predsjednik Uprave Tankerkomerca.

Ukoliko Tankerkomerc ostane bez svoje marine, vrlo je izgledno da će propasti i već praktički dogovoreno strateško partnerstvo s turskom Dogus grupom. Ispalo bi tako da Vlada, koja na sva usta priča o investicijama, svojim postupcima baca klipove pod noge jednom ozbiljnom inozemnom ulagaču, te istovremeno u stečaj gura firmu na čije je spašavanje već pristala u predstečajnoj nagodbi.

Naime, Dogus grupu ulaganje u Tankerkomerc ne zanima ako marina nije dio "deala". Radi se o marini koja je godinama bila u vlasništvu Tankerkomerca, a izgrađena je na lokaciji u samom centru grada koju je ova firma dobila u vlasništvo 1982. godine temeljem odluke lokalnih vlasti.

Oduzeli im marinu i tjeraju ih u stečaj

Tankerkomerc izgradio je marinu, koja je u zemljišne knjige upisana kao njihovo vlasništvo. No, RH im je tu marinu odlučila oduzeti: kada je stupio na snagu novi zakon o pomorskom dobru Tankerkomerc je zatražio od nadležnog ureda državne uprave konverziju odluke iz 1982. godine, odnosno priznavanje svog statusa na pomorskom dobru. Upravni postupak ostao je nedovršen, a država je u međuvremenu proglasila marinu pomorskim dobrom i zaključila da se Tankerkomerc ilegalno okupira tu zemlju, te je državi dužan 12 milijuna eura koncesijske naknade.

"Ovakav postupak dovodi u pitanje nagodbu koja je zaključena, po nama za državu na povoljan način. Prema zaposlenima nema nikakvog otpisa potraživanja, a riječ je o milijun eura duga, banke su pristale na otpis 30 posto, a država na 50 posto potraživanja. A tu je još 15 milijuna eura ulaganja prema pismu namjere Dogus grupe. Trebalo je riješiti samo pitanje koncesije i onda bi se sve moglo početi realizirati, a ovako je sve dovedeno u pitanje. Praktički nas se tjera u stečaj", kaže šef uprave Tankerkomerca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.