Vjerovnici EPH se žalili na otvaranje predstečajne nagodbe: "Činjenice su pogrešno utvrđene, a povjerenica je u sukobu interesa!"

Foto: Arhiva

VJEROVNICI Europapress Holdinga - Novabela grupa, Destilerija d.o.o. i Hrvoje Šimić, uložili su žalbu na rješenje kojim se otvara postupak predstečajne nagodbe nad EPH (.pdf). Tvrde kako su u prvostupanjskom postupku činjenice nepotpuno i pogrešno utvrđene, a žale se i na odluku Fine o deblokadi računa EPH, kao i na imenovanje povjerenice predstečajne nagodbe, za koju tvrde da je u sukobu interesa.

> Liniću, objasni zašto je tvoja Fina pogodovala Paviću i EPH!

Podsjetimo, Ninoslav Pavić podnio je krajem svibnja Fini prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe za svoje tvrtke EPH, Gloria Grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini. Fina je, unatoč zakonskim rokovima, dozvolila Pavićevim tvrtkama poduže odgode za podnošenje dokumentacije - sve do 23. srpnja ove godine.

Financijska agencija (Fina) objavila je 31. srpnja ove godine Rješenje o otvaranju redovnog postupka predstečajne nagodbe nad tvrtkama EPH grupacije. Vjerovnici su pozvani da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine Nagodbenom vijeću, a dužnicima EPH je naloženo da "svoje dospjele obveze ispunjavaju dužniku bez odgode". Pavićevoj grupaciji je dan zakonski rok od 15 dana da Nagodbenom vijeću dostave popis obveza sa stanjem na dan otvaranja postupka predstečajne nagodbe. Prva ročišta u postupcima Pavićevim su tvrtkama zakazana u rujnu.

Vjerovnici ukazuju na niz pogrešaka i nepravilnosti

"U prvostupanjskom su postupku činjenice nepotpuno i pogrešno utvrđene, u postupku se nije vodilo računa o pravilima postupka koja bi bila od utjecaja na rješavanje stvari, te je pogrešno primijenjen pravni propis na temelju kojega se rješava stvar", navodi se između ostalog u žalbi vjerovnika na Rješenje o otvaranju redovnog postupka predstečajne nagodbe nad EPH.

Vjerovnici su još jednom uložili žalbu i na odluku Fine koja je još prije dva mjeseca, privremeno do kraja nagodbe, odlučila obustaviti ovrhe te deblokirati račune EPH.

"Poduzetnik u stanju nelikvidnosti ne smije obavljati nikakva plaćanja osim onih koja su nužna za redovno poslovanje. Smatra se da su za redovno poslovanje nužna plaćanja za: prioritetne tražbine, plaće radnika od dana otvaranja postupka predstečajne nagodbe, operativne troškove poslovanja (električna energija, voda i dr.), nabavu robe i usluga potrebnih za redovno poslovanje porez na dodanu vrijednost, trošarine, doprinose i druge poreze koji od strane dužnika moraju biti obračunati i plaćeni u skladu s propisima, troškove postupaka pred javnopravnim tijelima, troškove izrade dokumentacije potrebne za pokretanje i provedbu postupka predstečajne nagodbe. Poduzetnik u stanju nelikvidnosti ne smije poduzimati radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravan položaj. Radnjama oštećenja ili dovođenja vjerovnika u neravno pravan položaj osobito se smatraju: preusmjeravanje novčanih i financijskih tijekova na drugu osobu, davanje zajma, isplaćivanje predujma dobiti ili dobiti, isplaćivanje dividende, obavljanje prijenosa prava na treće osobe, osobito na povezana društva. Poduzetnik je dužan od nastanka nelikvidnosti poduzeti mjere financijskog restrukturiranja radi ponovnog uspostavljanja stanja likvidnosti. Od trenutka otvaranja postupka predstečajne nagodbe do pravomoćnosti rješenja kojim se odobrava sklapanje predstečajne nagodbe poduzetnik može obavljati i druga plaćanja i poduzimati druge radnje na temelju prethodno pribavljene suglasnosti povjerenika predstečajne nagodbe. Od pravomoćnosti rješenja kojim se odobrava sklapanje predstečajne nagodbe poduzetnik može poduzimati i poslove koji su sadržani u sklopljenoj predstečajnoj nagodbi", stoji između ostalog u žalbi.

Ista stečajna upraviteljica i vjerovniku i EPH!?


Za povjerenika predstečajne nagodbe imenovana je Davorka Huljev, na čije su imenovanje vjerovnici još u lipnju, prilikom donošenja privremene mjere o predstečajnoj nagodbi, uložili prigovor navodeći kako je Huljev u sukobu interesa jer je ujedno i privremena stečajna upraviteljica tvrtke Destilerija d.o.o. Zlatar Bistrica koja je u sudskom postupku protiv EPH!

"Za povjerenika predstečajne nagodbe imenovana je Davorka Huljev. Međutim, ne navodi se temeljem kojeg upravnog akta je ista imenovana. Davorka Huljev je privremena stečajna upraviteljica Destilerija d.o.o. Zlatar Bistrica temeljem Rješenja od 16. studenog 2009. godine Trgovačkog suda u Zagrebu, u kojem postupku nije donesena odluka kojom se privremena stečajna upravitelja razrješava dužnosti, niti je postupak pravomoćno okončan", navodi se u žalbi te se ukazuje na sukob interesa prilikom imenovanja povjerenika predstečajne nagodbe.

Odlaze u stečaj kako bi "poboljšali financijsko poslovanje"

"EPH je odlučio da neka njegova poduzeća iskoriste zakonsku mogućnost predstečajne nagodbe i na taj način, u dogovoru s bankama, restrukturira i poboljša svoje financijsko poslovanje. Riječ je o poduzećima EPH, Gloria Grupa, 4 Media, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini. Izdavačko i organizacijsko restrukturiranje koje smo uspješno provodili posljednjih godina omogućilo je da EPH iz godine u godinu posluje sve bolje, a da naša izdanja i naši projekti zadrže i pojačaju liderske pozicije na tržištu. Financijsko restrukturiranje je završni dio tih procesa", izvijestili su krajem svibnja ove godine iz Uprave EPH.

Spor Novabele s EPH traje još od 1998. godine


Spor tvrtke Novabela i njenog direktora Hrvoja Šimića s EPH, točnije Slobodnom Dalmacijom, povlači se još od 1998. godine. Šimićeva tvrtka je kod Štedno-kreditne službe Slobodne Dalmacije oročila 1,5 milijuna kuna, a taj joj iznos, uz pripadne kamate, ni do danas nije vraćen. Tijekom godina se dug Slobodne Dalmacije prema Novabeli nagomilao. Niz nikad raščišćenih sudskih sporova između Novabele i Slobodne Dalmacije, odnosno EPH, traje sve do danas. Hrvoje Šimić se zbog "nezakonite nagodbe" našao u sporu čak i s bratom Bornom Šimićem, koji je u srpnju 2009. godine sklopio nagodbu sa čelnicima EPH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.