Vječni gradonačelnici odlaze s vlasti: Evo dobitnika i gubitnika ovih izbora!

Ilustracije: DIP

DUGOGODIŠNJI kontroverzni gradonačelnik Hvara, Pjerino Bebić, nakon osam je godina sišao s trona tog otočnog grada. Svrgnuo ga je SDP-ov Rino Budrović sa 58,71 posto glasova, a Bebić je dobio 38,84 posto. Za Budrovića je glasalo 1.415 Hvarana, a za Bebića 936. Zanimljivo je da u Hvaru zabilježena i vrlo visoka izlaznost, od čak 59,24 posto.

U Požegi razlika od samo 46 glasova!

Još su nekim dugogodišnjim gradonačelnicima njihovi građani presudili. Radi se o SDP-ovcu Zdravku Ronku koji napušta čelno mjesto Požege nakon čak četiri mandata. Ronko je tijesno izgubio od predstavnika koalicije HDZ-HSP AS Vedrana Neferovića. Neferović je dobio 49 posto, a Ronko 48,65 posto glasova - razlika u broju glasova je samo 46! I u Požegi je zabilježena vrlo visoka izlaznost od 58,48 posto.



Jedan od najdugovječnijih gradonačelnika, Danko Pintarić iz Siska, također je izgubio fotelju u drugom krugu izbora. Predstavnik HDZ-ove koalicije dobio je 46,10 posto glasova, a njegova protukandidatkinja Kristina Ikić Baniček (SDP, HNS, HSU) 51,12 posto. Ikić Baniček je osvojila simpatije i glasove 10.890 Siščana, a njih 9.820 i dalje smatra da bi Pintarić bio bolji kandidat. Zanimljivo je i da je i u Sisku zabilježena dosta visoka izlaznost od 51,1 posto. Pintarić je Siskom, uz pauzu od oko šest mjeseci 2005. godine kada je bio razriješen dužnosti, gotovo nesmetano vladao od 2000. godine.

Odlazi s vlasti nakon čak 18 godina

Promjena se dogodila i u Omišu, a novi gradonačelnik će nakon gotovo dva desetljeća vladavine HDZ-a na čelu s Ivanom Škaričićem biti nezavisni kandidat Ivan Kovačić, koji je dobio 49,75 posto glasova. Škaričić je dobio 48,83 posto, odnosno samo 72 glasa manje od pobjednika. Škaričić je vjerojatno bio i najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj - na čelu Omiša proveo je čak 18 godina.


Među dugogodišnje gradonačelnike svrgnute na ovim lokalnim izborima svakako valja ubrojiti i Stipu Gabrića Jamba, o čemu više možete pročitati ovdje.

Dobitnici ovih izbora slavili su ubrzo nakon zatvaranja birališta

Dok se u nekim gradovima nije znalo tko će preuzeti gradonačelničku poziciju sve dok nisu prebrojani svi glasovi, negdje je već i sat vremena nakon zatvaranja birališta bilo poznato tko je pobijedio.

Zagreb i Rijeku osvojili su Bandić i Obersnel koji su već u 20 sati mogli početi slaviti. Bandić je osvojio 65,67 posto glasova, a Obersnel 67,67 posto glasova.

Iako je tako nešto bilo za očekivati s obzirom da rezultate prvog kruga, u Metković je veliku pobjedu nad Stipom Gabrićem Jambom odnio mladi psihijatar Božo Petrov iz MOST-a. On je osvojio 67,94 posto glasova, odnosno za njega je glasalo 6.198 birača, dok je za Jambu glasalo samo 2.830 birača ili 31,02 posto.

U Ivanić Gradu je pobijedio HDZ-ovac Javor Bojan Leš sa 67 posto glasova. Delnice je osvojio kandidat grupe birača Ivica Knežević koji je dobio 65,49 posto glasova, a Đurđevac također kandidat grupe birača Željko Lacković sa 65,42 posto glasova.

HSS-ovac Branko Hrg u Križevcima je osvojio 64,23 posto glasova.

Preko 60 posto glasova, točnije 60,95 posto dobila je nova gradonačelnica Koprivnice, SDP-ova Vesna Želježnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.