Veliki neiskorišteni potencijal: Kina i EU žele jačati trgovinske odnose

Foto: FAH

KINESKI predsjednik Xi Jingping sastao se u ponedjaljak s čelnicima europskih institucija kao prvi kineski predsjednik koji je posjetio Bruxelles.

Predsjednik Xi Jinping razgovarao je s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom te predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom. Nakon tih razgovora nije bilo konferencije za novinare i umjesto toga objavljeno je zajedničko priopćenje za javnost.

Obje strane su "pozdravile značajno jačanje bilateralnih odnosa tijekom proteklih 40 godina, od čega su obje strane imale koristi kao i svijet u cjelini, te istaknule svoju spremnost da pojačaju globalnu dimenziju svoje suradnje", kaže se u zajedničkoj izjavi.

"EU podupire odlučnost Kine da produbi sveobuhvatne reforme i prepoznaje kineski cilj izgradnje prosperitetnog društva u svakom smislu, dok Kina podupire europske integracijske procese i jačanje Ekonomske i monetarne unije", dodaje se u izjavi.

Predsjednik Parlamenta Martin Schulz je u posebnom priopćenju nakon susreta istaknuo da "postoji veliki neiskorišteni potencijal" u međusobnoj suradnji.

Trgovački promet između EU-a i Kine dnevno iznosi oko milijardu eura, a moguće ga povećati u području usluga i investicija.

U razgovorima europske i kineske strane prevladavala su gospodarske teme, ali bilo je riječi o ljudskim pravima i vanjskoj politici.

Odnosi Bruxellesa i Pekinga nisu bez problema. EU još uvijek nije ukinula embargo na oružje uveden 1989. godine nakon pokolja na pekinškom trgu Tianmenu. Kina se protivi europskim sankcijama protiv Rusije, a razlikuju im se stajališta o Siriji.

Bruxelles je zadnja etapa europske turneje kineskog predsjednika. Prije toga posjetio je Nizozemsku, Francusku i Njemačku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.