Veledrogerije kritično: Ne znam kako ćemo isporučivati robu, ne plaćamo dobavljačima jer nama država ne plaća!

Foto:

HRVATSKE veledrogerije su u teškom stanju zbog neizvršene financijske sanacije starih dugovanja. Predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Jasminko Herceg upozorava na stanje u zdravstvenom sustavu.

"Ove godine je država uložila milijardu kuna manje nego prethodnih godina i zdravstveni sustav je praktički već sada u kolapsu. Ljekarnama je plaćeno 730 milijuna kuna manje, bolnicama preko 330 milijuna kuna manje, a bolnice su u dugovima preko dvije godine. Veledrogerije više ne mogu financirati hrvatski zdravstveni sustav. Mi smo praktički pred stečajem", rekao je Herceg.

Rješavanje dugova bolnica bio je jedan od glavnih zadataka koje je ministar zdravlja Rajko Ostojić stavio pred sebe prilikom preuzimanja Ministarstva. No, upozoravaju predstavnici veledrogerija, do sada se ništa nije riješilo, a Herceg ističe i kako je komunikacija s ministrom Ostojićem u posljednjih mjesec dana svedena na minimum.

"Dobavljači nas s pravom blokiraju, nismo im platili svoje obveze jer nama država ne plaća"

"Mi smo imali sastanak s gospodinom Ostojićem i gospodinom Linićem iz Ministarstva financija i tamo je u principu usuglašeno da se ide u sanaciju bolničkog sustava. Međutim, ono što je usuglašeno tamo, Ministarstvo zdravlja nije provelo", rekao je Herceg dodajući kako bi iz Ministarstva trebao doći odgovor zbog čega se dogovoreno nije ispoštovalo.

Predsjednik udruženja veledrogerija, koji je ujedno i direktor tvrtke Medika, upozorava kako bi aktualna situacija od Nove godine mogla biti još i gora.

"Ne mogu reći za sve veledrogerije, međutim Medika će teško isporučivati robu početkom sljedeće godine. Robe nemamo, dobavljači nas blokiraju, a s pravom nas blokiraju jer im nismo platili svoje obveze koje nismo platili jer nama država ne plaća", istaknuo je Herceg i dodao:

"Nikad nije bila ovakva situacija. Ovo je zaista alarmantna situacija i ako se nešto hitno ne napravi bojimo se za pacijente", zaključio je Herceg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.