Vekarić: Postojala je šansa da Orić dođe u Srbiju pa da ga uhitimo, no procurile su informacije o tjeralici

Foto: Guliver Image / Getty Images

SRBIJA je propustila priliku uhititi ratnog zapovjednika iz Srebrenice Nasera Orića jer su procurile informacije da će za njim biti raspisana tjeralica zbog ratnih zločina nad Srbima u Podrinju, izjavio je u srijedu za Radio-televiziju Beograd (RTS) srbijanski zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Ne raduje što je podatak o raspisivanju Interpolove tjeralice za Naserom Orićem izašao u javnost jer je bilo šanse da on dođe u Srbiju i bude dostupan pravosudnim organima", rekao je Vekarić za RTS, ocijenivši kako je "napravljena je velika šteta".

Vekarić je objasnio kako je Orić "imao komunikaciju u Srbiji i bilo je šanse da dođe i bude dostupan pravosudnim organima", ali je u pripremnoj fazi za raspisivanje Interpolove crvene tjeralice ta informacija dospjela u javnost što je samo nanijelo štetu.

"Ostaje samo da se s kolegama iz BiH nastave razgovori o ovom slučaju", objasnio je Vekarić ustvrdivši da je Orić u Srbiji komunicirao s osobama koje su bile predmet zanimanja u potrazi za Ratkom Mladićem.

Vekarić je kazao kako postoji službeni odgovor direkcije koja se bavi tjeralicama da Orić ne može biti izručen Srbiji te da kao jedina mogućnost ostaje da se o slučaju Orić razgovara s kolegama iz BiH, kao i o ustupanju dokaza bosanskoj strani "ali je protokol utemeljen na dobrovoljnosti i pitanje je hoće li BiH upotrijebiti te dokaze".

ICTY ga oslobodio

Naser Orić, ratni zapovjednik 28. divizije Armije BiH, tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima dok Meholjić nikada nije ni bio optužen.


Nakon povratka iz Haaga Orić je u BiH osuđen na uvjetnu kaznu od četiri godine zatvora zbog nelegalnog nošenja oružja i streljiva, a u siječnju 2012. predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao ga je i ukinuo mu uvjetnu kaznu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je u utorak kako je odluka vlasti u Beogradu da raspišu tjeralicu za ratnim zapovjednicima obrane Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem zapravo dio predizborne kampanje koja se vodi u Srbiji dodajući kako je to tek nastavak progona bez dokaza s ciljem izjednačavanja krivnje kakvih je bilo i ranije.

Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH potvrdilo je početkom tjedna kako je od ureda Interpola u Beogradu dobilo obavijest o raspisivanju tzv. difuzne tjeralice za Orićem i Meholjićem koji su tijekom rata obnašali dužnost vojnog odnosno policijskog zapovjednika u Srebrenici do njezina pada 1995. godine. Srbijansko pravosuđe tereti ih za navodne ratne zločine počinjene nad Srbima u okolici Srebrenice 1992. godine.

O raspisivanju difuznih tjeralica koje imaju neobvezujući karakter informirano je i Glavno tajništvo Interpola koje treba odlučiti hoće li one dobiti status tzv. crvenih tjeralica koje obvezuju sve države-članice Interpola na uhićenje.

BiH neće izručiti Srbiji Orića i Meholjića, tjeralice će biti preispitane


Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak ponovio je u srijedu u Sarajevu kako njegova zemlja ne izručuje svoje državljane koje druge države terete za ratne zločine pojašnjavajući kako će se tako postupati i prema tjeralicama koje je srbijansko pravosuđe raspisalo za ratnim vojnim i policijskim zapovjednicima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Čolak je novinarima u Sarajevu potvrdio kako su iz Beograda prispjele potvrde o raspisivanju tjeralica za Orićem i Meholjićem, a propisani postupak predviđa da se u takvim slučajevima vlasti BiH očituju u razdoblju od 30 dana.

"Država ima rok od 30 dana da se izjasni, a treba vidjeti tko će to učiniti", kazao je Čolak sugerirajući kako postoje proceduralne nejasnoće odnosno kako nije jasno hoće li to biti zadaća za Ministarstvo pravosuđa ili pak za Predsjedništvo BiH.

Takozvane difuzne tjeralice koje je raspisala Srbija i proslijedila ih na potvrdu Glavnom tajništvu Interpola BiH može osporiti i u takvim slučajevima nema ni mogućnosti za raspisivanje "crvene" tjeralice koja bi bila obvezujuća za sve države-članice Interpola.

Ministar Čolak je podsjetio i kako postoji protokol između Tužiteljstva BiH i Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije o ustupanju predmeta ratnih zločina u slučajevima kada je riječ o osobama nedostupnim pravosudnim tijelima jedne od država-potpisnica.

"Sada je prioritetno pitanje da dva tužiteljstva temeljem tog protokola razmijene informacije i dokaze jer protokol na to upućuje i obvezuje. Bila bi šteta dovoditi taj protokol u pitanje", kazao je Čolak.

Zbog raspisivanja tjeralice za Orićem i Meholjićem ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u srijedu je izrazio nezadovoljstvo veleposlaniku Srbije u BiH Stanimiru Vukičeviću. Primajući Vukičevića u nastupni posjet Radončić je inzistirao da se umjesto raspisivanja tjeralica u ovakvim slučajevima koriste mehanizmi definirani protokolom o suradnji tužiteljstava dvije države, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.