Vatra na Totalovoj platformi još uvijek gori: Stručnjaci traže rješenje za zaustavljanje katastrofe

ZBOG curenja plina s platforme na Sjevernom moru blizu obale Škotske, evakuirano je 238 radnika. Stvorio se veliki oblak eksplozivnog prirodnog plina. Osim evakuacije, proglašena je i zona zabrane pristupa zrakom i morem, a uočena je i naftna mrlja.

Francuska kompanija Total radi na zaustavljanju curenja nafte i plina, a odgovorni ne vjeruju da će se dogoditi eko-katastrofa poput one u Meksičkom zaljevu 2010. Prema posljednjim podacima, stanje je stabilno no još nije uočen izvor curenja.

Baklja na evakuiranoj platformi nastavila je gorjeti tijekom cijelog današnjeg dana te još uvijek nije ugašena. Ipak, iz tvrtke Total su poručili kako nema opasnosti od eksplozije, budući da su vremenski uvjeti sada mnogo povoljniji, javlja CNN.

Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da Shellovi stručnjaci još uvijek nisu pronašli rješenje za ovu situaciju, koja bi mogla dovesti do prave ekološke katastrofe. Jedna od opcija, ona najizglednija, je "zatvaranje" pukotine iz koje cure nafta i plin gustim blatom. Ipak, za sada je situacija previše alarmantna i akcija zaustavljanja curenja još nije ni počela. Neki stručnjaci predviđaju da bi mogla trajati i do šest mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.