Uz upozorenje da europski Triton ugrožava migrante, Italija spremna za spašavanja na Sredozemlju

Foto: Hina

TALIJANSKA mornarica objavila je da će nastaviti spašavati migrante na Sredozemnom moru paralelno s novom europskom operacijom koja počinje u subotu, prenosi BBC.

Talijanska mornarica spašava migrante na moru već godinu dana u sklopu operacije Mare Nostrum.

No ove godine jako se povećao broj migranata koji tim putem nastoje stići u Europi i najmanje 3000 su ih se pritom utopile.

Nova europska operacija nazvana Triton raspolagat će samo s trećinom proračuna operacije Mare Nostrum, što dovodi u pitanje njezinu učinkovitost.

Triton će se fokusirati na kontrolu granica, zadaće kao što su provjere tražitelja azila kada stignu na kopno, te priobalne ophodnje, a ne misije potrage i spašavanja u međunarodnim vodama.

No talijanski admiral Filippo Foffi rekao je za BBC da se pomorska suradnja EU-a i Italije mora nastaviti u međunarodnim vodama.

Odluka o prekidu operacije Mare Nostrum još nije donesena, rekao je. Talijanski dužnosnici dali su međutim jasno do znanja da je namjeravaju smanjiti kada bude pokrenut Triton.

Mare Nostrum je pokrenut nakon što se 366 migranata utopilo kod Lampeduse i zamišljen je kao privremena misija.

Pojedinosti nepoznate

Države članice EU-a obećale su do sada da će operaciji Triton dati šest brodova, uključujući dva talijanska, dva zrakoplova i jedan helikopter. Mnoge operativne pojedinosti tek treba dogovoriti, primjerice koliko će vremena provoditi u međunarodnim vodama.


"Ako budemo patrolirali samo u teritorijalnim vodama, nećemo vidjeti ljude u opasnosti i ako oni umru mi to nećemo vidjeti", upozorio je Foffi, istaknuvši da europska agencija za granice Frontex trenutačno sudjeluje u potragama i spašavanjima zajedno s talijanskom mornaricom.

Velika Britanija kazala je da neće podržati buduće akcije potrage i spašavanja kako bi se spriječile nesreće na Mediteranu.

Predstavnica Foreign Officea, barunica Anelay, rekla je da bi takve operacije mogle potaknuti više ljudi da se odvaže na opasno putovanje preko mora.

Talijanski brodovi spasili su u zadnjih godinu dana oko 150.000 migranata koji su većinom bježali pred nasiljem u Africi i na Bliskom istoku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.