"Usporedba Vlade s nacizmom je opasna, nema opravdanja za takvu retoriku crkve!"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"MNOGIMA koji napadaju Vladu očito nedostaje mozak", odgovorio je Željko Jovanović na jučerašnje izjave Valentina Pozaića, pomoćnog zagrebačkog biskupa.

Podsjećamo, Pozaić je na Kaptolu sudjelovao na tribini o zdravstvenom odgoju. Tom prilikom je aktualnu vlast nazvao komunističkom, usporedio ih s nacistima, te pozvao na "novu Oluju", odnosno na svojevrsno rušenje legitimno izabrane vlasti.

Posebno oštar Pozaić je bio prema Jovanoviću, kojeg je nazivao "drug ministar", a de facto ga je proglasio diktatorom koji djeci i roditeljima nameće svoju samovolju. No, Pozaićeve izjave Jovanovića nisu ni najmanje uznemirile.

"Potrebna nam je oluja mozgova"

Ministar obrazovanja u razgovoru s novinarima na Markovu trgu osvrnuo se na Pozaićevu tvrdnju da nam "treba nova Oluja".

"Mislim da nam je potrebna oluja mozgova, u kojoj neće biti bitno kojeg ste roda, spola, vjerske, nacionalne ili stranačke pripadnosti. Bitno je samo da imate mozak. Mnogima koji napadaju Vladu mozak očito nedostaje", kaže Jovanović.

Matić: Razmotrit ću dodjelu činova generalima Rebiću i Pozaiću

Da prokomentira Pozaićev poziv na "novu Oluju", novinari su upitali i ministra branitelja Predraga Matića Freda.

"Svakako ću zajedno s predsjednikom razmotriti plan Oluje 2, a razmotrit ćemo i dodjelu činova generalima Rebiću i Pozaiću", kazao je Matić, te predložio kardinalu Josipu Bozaniću da ignorira jučerašnje kontroverzne izjave istaknutih crkvenjaka.

"Predlažem da signal s oltara kardinala Bozanića bude: 'Ne čujem dobro, ne čujem dobro'", rekao je Matić, aludiravši pritom na dobro poznati kosovski govor Slobodana Miloševića.

Samo Milanović smiruje strasti

Neprimjereni rječnik visoko rangiranog crkvenog velikodostojnika osudili su i komunikolozi. Kažu kako jezik mržnje, rasna i spolna diskriminacija, te povezivanje legitimne vlasti s nacizmom izaziva zbunjenost i čuđenje kod građana.

U nizu prepucavanja između Crkve i Vlade, premijer Zoran Milanović jedini je imao "gandijevski pristup", kaže komunikologinja Mirela Španjol Marković.

"Kad je premijer morao postati onaj koji miri, ja mislim da smo zaista negdje zaglibili u tom komunikacijskom smislu. Kad je on taj koji je do sad uvijek bio onaj koji je agresivan i koji napada i uvijek su ga optuživali da je preagresivan komunikacijski stil, sad on mora pozivati na "mir-mir, nitko nije kriv". Kao u dječjem vrtiću. Mislim da su pretjerali ovaj puta", kaže  Španjol Marković, koja smatra i kako je uloga Crkve širenje ljubavi i mira, te davanje nade vjernicima, što se kako kaže, iz govora pomoćnog biskupa Valentina Pozaića nikako ne može protumačiti.


"Usporedba Vlade s nacizmom je opasna"

"Usporedba legitimne vlasti s totalitarnim režimima i zločinima koje oni simboliziraju u suprotnosti je ne samo s komunikacijskom kulturom nekakvog 21. stoljeća, nego se kosi i s načelom crkvenog naukovanja", ističe Španjol Marković.

"Ne postoji opravdanje za ovakvu retoriku", smatra komunikologinja.

"Zaista je bio nadahnut govoreći na ovu temu: nacizam, indoktrinacija, ideologijom homoseksualizma, šarlatanstvo, teror, oda mržnje, sotonsko nadahnuće. Najviše od svega za zamjeriti je pozivanje na ustanak ili rat", naglašava Španjol Marković.

Postavlja se pitanje kako na to reagiraju vjernici, a i oni koji to nisu.

"Nekako mi se čini da potiče netrpeljivost među građanima. Mislim da su građani zaista zbunjeni, a najviše su šokirani možda samim stilom i retoričkom žestinom koja se ovdje koristi. Sigurna sam da se niti vjernici, u cijeloj ovoj atmosferi javnog linča, ne osjećaju ugodno", kaže Španjol Marković.

Neozbiljno i opasno

Sličnog je mišljenja i profesorica komunikologije s fakulteta Političkih znanosti, Smiljana Leinert-Novosel.

"To je potpuno meni sve skupa neozbiljno i na granici da bi moglo biti i opasno. To su stvari koje nikad ne uspijevaju nakon ovakvih poziva, to vam je jasno. Naprosto neki su više ili manje tolerantni u diskusiji i zapravo mislim da ovdje nisu dovoljno mislili o mogućim posljedicama i kako će to odjeknuti u javnosti. Mislim da je to krajnje nespretno", zaključuje Leinert-Novosel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.