Uskok istražio Linića: "Milanović mi je pokušao smjestiti, ali pokazalo se da nisam kriv"

Foto: FAH

NEMAMO zbog čega kazneno goniti Slavka Linića u aferi Spačva, priopćio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok).

U priopćenju Uskoka navodi se da su proveli istragu vezano za medijske napise o predstečajnoj nagodbi Spačva, a istražili su i optužbe koje je Linić nakon što je potjeran iz Vlade iznio na konferenciji za novinare 29. svibnja prošle godine. Obje istrage povjerili su PU Uskoku koji nije, kako kažu, pronašli nikakve elemente kaznenih djela.

"Na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja i analizom prikupljene dokumentacije, utvrđeno je kako u postupanju ministra financija Slavka Linića, a niti drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka navedene predstečajne nagodbe oštećen proračun Republike Hrvatske", priopćeno je iz Uskoka.

Linićeve optužbe neutemeljene

Uskok je, tvrde, istražio i moguće nezakonitosti u postupcima odobravanja kredita HBOR-a društvu Mali Biskviti, kredita Centar banke društvu Miglu Autopraone, provođenju poreznog nadzora nad društvom INA, zamjene založnog prava zasnovanog na nekretninama društva Konel te kupnje zakupljenog poslovnog prostora u Slavonskom Brodu od društva Mostarkić.

"Analizom prikupljene dokumentacije koja se odnosi na poslovne događaje spomenutih društava te na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako se u ponašanju osoba koje su sudjelovale u tim postupcima nisu ostvarila obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a niti je uslijed tih postupaka nastupila šteta za proračun Republike Hrvatske", priopćio je Uskok.

Linić: Pokazalo se da nisam kriv

"Danas sam zadovoljan, ne samo jer se pokazalo da nisam kriv, nego i zato jer ni jedan djelatnik koji je radio na predstečajnoj nagodbi nije počinio grešku ni kazneno djelo, nego je posao obavljen kvalitetno", izjavio je Linić za N1 televiziju.

Bivši ministar financija koji je izbačen iz Vlade upravo zbog sumnji da je umiješan u korupciju još jednom je ponovio da mu je sve smjestio premijer Zoran Milanović.

"Tri sudska vještaka su dala procjenu na preko 30 milijuna kuna. Godinu dana nakon što je predstečajna završila i nakon što je tu zaposleno 660 osoba, Milanović je nezakonito naložio procjenu i to je bio razlog da i četvrti sudski vještak načini procjenu. Procjena je nezakonito i lažno prikazivana", kaže Linić.

"Milanovićev brat je nezakonito radio u Poreznoj upravi"

Iako je Uskok utvrdio da Linićeve optužbe nisu bile utemeljene, on i dalje stoji pri tvrdnjama da je brat Zorana Milanovića vršio pritisak na djelatnike Porezne uprave.

"Nemam se za što ispričati. Brat Zorana Milanovića je upotrebljavajući njegovo ime nezakonito radio u Poreznoj upravi, no zbog mojih kvalitetnih suradnika nije nastalo kazneno djelo. Maras je pokušao pogodovati Malim biskvitima i tvrtki od svega 20.000 kuna osnivačkog kapitala te im osigurati im preko 40 milijuna kuna iz HBOR-a. Kovačev i ja smo to smo spriječili i suprotstavljali smo se onima koji su bili u dosluhu s Milanovićem", rekao je Linić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.