Upozorenje onima koji uzimaju "prirodnu Viagru": Opasne kineske Epimen Plus kapsule povlače se s tržišta

Foto: Epimen.hr

MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je kako se opasne kineske Epimen Plus kapsule - "prirodna Viagra" - povlače s tržišta. Ovo nije prvi put da se Epimen proizvode povlači s tržišta zbog sildenafila.

"Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: EPIMEN PLUS KAPSULE – dodatak prehrani (LOT: L12112016, najbolje upotrijebiti do: 12.11.2016.).

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu sildenafila u koncentraciji 242 mg/kg u proizvodu EPIMEN PLUS KAPSULE – dodatak prehrani (LOT: L12112016, najbolje upotrijebiti do: 12.11.2016.).

Prisutnost sildenafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani.

Klinička ispitivanja korištenja sildenafila pokazuju da se najčešće nuspojave očituju kao glavobolja, crvenilo, dispepsija, nosna kongestija, fotofobija te oslabljen i zamagljen vid. Manje česte nuspojave su somnolencija, hipoestezija, konjuktivalni i lakrimacijski poremećaji, vertigo, tahikardija, suhoća usta, povraćanje, mučnina, osip kože, mijalgija, umor, bol u prsima i ubrzana frekvencija srca.

S obzirom na korištenje i djelovanje aktivne tvari, muškarci spadaju u rizičnu skupinu te se posebno ističe oprez u slučaju teških oštećenja jetre (smanjena funkcija jetre), oštećenja funkcija bubrega u slučaju hipotenzije (niski tlak), moždanih ili srčanih udara, nasljedne degenerativne bolesti mrežnice.

Sildenafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički recept te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani, kako je i propisano Pravilnikom o dodacima prehrani (NN br. 126/13) i Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani i koristiti u proizvodnji hrane te tvarima čije je korištenje u hrani zabranjeno ili ograničeno (NN br. 160/13).

Uzimajući u obzir gore navedene moguće nuspojave kao i potencijalno štetno djelovanje na zdravlje rizičnih skupina konzumenata te činjenicu da proizvod sadrži tvar koja nije dozvoljena kao dodatak prehrani, proizvod predstavlja rizik za zdravlje ljudi.

Podaci o proizvodu
Proizvod: EPIMEN PLUS KAPSULE – dodatak prehrani
LOT: L12112016
Pakiranje: 2 kapsule po 450mg
Najbolje upotrijebiti: 12.11.2016.
Zemlja podrijetla: Kina
Proizvođač i odgovoran za RH: EPIMEN d.o.o., Maksimirska 129/2, 10000 Zagreb

Proizvođač je o istome obavijestio javnost objavom na svojoj web stranici", izvijestili su iz Ministarstva.

Štetne kapsule vratite proizvođaču

"Obavještavamo vas da je Ministarstvo zdravlja nakon provedene analize naredilo povlačenje iz prodaje Epimen Plus kapsule, rok trajanja: 12.11.2016., lot broj: L12112016 zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost, jer je analizom utvrđena nedozvoljena supstanca lijeka.

Kupce koji imaju Epimen Plus kapsule, roka trajanja: 12.11.2016., lot broj: L12112016 molimo da izvrše povrat robe do 05.09.2014. godine na način da sa svojim podacima i brojem telefona naveden proizvod vrate poštom na adresu Maksimirska 129/2", izvijestili su iz Epimena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.