Upozorenje građanima: Ne nasjedajte! Izradu ponude za energetsku obnovu kuće ne morate platiti

Foto: Shutterstock

NAKON što se Indexu javilo više čitatelja koji su imali nedoumice oko energetske obnove kuće te koji su imali neugodna iskustva s izvođačima radova i procjenama projekata obnove koje su isti obavljali, Index se odlučio obratiti za komentar Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, jedan od čitatelja Indexa tako nam je povjerio kako je stupio u kontakt s izvođačem radova, vezano za energetsku obnovu kuće te kako ga je informativno pitao koliko bi ga koštala obnova. Izvođač mu nije napravio cijeli projekt, već mu je javio okvirni iznos, a gospodin mu je odmah kazao da odustaje jer mu je cijena bila previsoka. No, izvođač radova ga je zatim zatražio 1500 kuna za procjenu rekavši mu da i njihov posao treba platiti, što čitatelju do tog trenutka nije spomenuto niti jednom. Na kraju su se "dogovorili" kako će izvođaču radova biti isplaćeno 500 kuna.

Kako bismo razjasnili potencijalne nedoumice oko projekata energetske obnove kuća, poslali smo upit Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Treba li se izrada projekta i sama procjena troškova bez izrade projekta platiti odmah izvođaču radova, znate li vi koje su okvirne cijene?

"Za energetsku obnovu kuće nije potrebno raditi projekt, upravo je ukidanje izrade glavnog projekta jedan od važnih unaprjeđenja ovogodišnjeg programa. Od izvođača radova potrebno je samo dobiti ponudu za one mjere obnove koje od njega osoba traži. Znači ako radite izmjenu prozora od izvođača ćete tražiti ponudu za prozore, ako želite obnoviti fasadu tražit ćete ponudu za novu fasadu. U Vašem će zahtjevu točno stajati što želite, u smislu tehničkih karakteristika, jer ćete se prije toga konzultirati sa certifikatorom kojeg plaća Fond.

Kontaktiranje certifikatora je prvi korak u prijavi za energetsku obnovu, on će na vaš poziv doći i napraviti inicijalni pregled te ćete u dogovoru s njim pripremiti zahtjev za ponudu za izvođača. U tom postupku ne bi trebalo biti nikakvih dodatnih troškova: trošak certifikatora snosi Fond u sklopu energetske obnove kuće, a izvođač ne radi projekt i ne bi trebao naplatiti izdavanje ponude. U slučaju da je to tako savjetujemo da osoba potraži novog izvođača".

Što savjetujete građanima koji bi se samo željeli raspitati koliko bi ih energetska obnova koštala?

"U slučaju da osobu, poput Vašeg čitatelja, zanima samo informativno koliko bi ga koštala obnova trebao bi znati otprilike što želi točno obnoviti i potom od izvođača zatražiti ponudu ili pozvati certifikatora s liste Fonda radi konzultacija.

Nakon uvodnih konzultacija i pomoći oko pregleda dokumentacije, ako se osoba odluči za energetsku obnovu, certifikator izrađuje inicijalni pregled i na temelju njegovog izvještaja traži se ponuda od izvođača. Ako nakon uvodnih konzultacija sa certifikatorom osoba ipak ne želi krenuti u obnovu niti izraditi inicijalni pregled certifikator svoj dolazak ne bi trebao naplatiti", kažu nam iz Fonda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.