Uložena žalbu na presudu Pistoriusu: Ako žalba uspije, prijeti mu 15 godina zatvora

Foto: FAH

TUŽITELJSTVO Južnoafričke Republike, nezadovoljno presudom ubojstva iz nehata Oscaru Pistoriusu, uložilo je u utorak žalbu na petogodišnju zatvorsku kaznu tom paraolimpijcu zbog ubojstva njegove djevojke Reeve Steenkamp na prošlogodišnje Valentinovo.

"Objavljujemo da je državno tužiteljstvo danas uložilo žalbu na presudu i kaznu", priopćio je glasnogovornik tužiteljstva Nathi Mncube.

Sutkinja zbog "blage" presude na udaru kritičara

Sutkinja Thokozile Masipa oslobodila je Pistoriusa optužbe za teško ubojstvo, obrazloživši da tužitelji nisu uspjeli dokazati da je imao namjeru ubiti Steenkamp kada je u vrata toaleta ispalio četiri metka iz pištolja. Dvadesetsedmogodišnji Pistorius je osuđen na pet godina zatvora, a kaznu je počeo služiti u listopadu, nakon osmomjesečnog sudskog postupka koji je javnost pomno pratila.

"Nenamjerno ubojstvo", kako je okvalificirano njegovo kazneno djelo, naišlo je na nerazumijevanje velikog broja pravnih stručnjaka u JAR-u, a sutkinja Thokozile Masipa našla se na udaru kritika.

Pistorius za 10 mjeseci u kućnome pritvoru?

Tužiteljstvo u svom priopćenje kratko objašnjava da se "žalba na presudu temelji na zakonskom pitanju".

Prema sadašnjoj kazni, Pistorius bi nakon 10 mjeseci u zatvoru mogao biti pušten u kućni pritvor. Tužitelji, međutim, smatraju da je trebao biti proglašen krivim za teško ubojstvo, umjesto blaže kvalifikacije. To znači da bi, ukoliko žalba uspije, Pistorius mogao biti osuđen na 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.