Ugroženo krhko primirje: Pucalo se na istoku Mariupola, granatiranje u Donecku

Foto: Hina

NOVI sukobi zabilježeni su u istočnoj Ukrajini u nedjelju i mogli bi potkopati krhko primirje postignuto u petak između predstavnika proruskih pobunjenika i Kijeva.

Granatiranje se moglo čuti iz smjera zračne luke u Donecku i susjedne četvrti Avdiivke, javila je novinska agencija Interfax Ukrajina.

Tijekom noći granatiranja je bilo i u gradu Mariupolu, strateškoj luci na Azovskom moru.

Gradsko vijeće je priopćilo da su separatističke snage prekršile primirje napadom na kontrolnu točku na istočnom rubu grada.

Jedan civil je ubijen, a jedan vojnik ranjen, navodi vijeće dodajući da je u nedjelju mirno.

Separatisti su objavili na Twitteru u nedjelju rano ujutro da zauzimaju Mariupol. Kasnije su optužili vladine snage za kršenje primirja ustvrdivši da su ih napale raketama Grad.

Sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan je u petak u Minsku a stupio je na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

Ukrajina će dobiti oružje od pet članica NATO-a?

Visoki dužnosnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka rekao je nedjelju kako je Kijev postigao sporazum tijekom summita NATO-a u Walesu o dobivanju oružja i vojnih savjetnika od pet zemalja članica saveza.

"Na summitu NATO-a postignuti su sporazumi o osiguravanju vojnih savjetnika i opskrbi modernim oružjem iz Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Poljske i Norveške", rekao je savjetnik Juri Licenko na svojoj Facebook stranici.


Nije ulazio u pojedinosti i zasada nije bilo moguće potvrditi njegovu izjavu. Porošenko, čije se oružane snage bore protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, nazočio je dvodnevnom sumittu Sjevernoatlantskog saveza u Walesu koji je završen u petak.

Dužnosnici NATO-a rekli su kako savez neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije članica, ali su isto tako rekli da pojedine države mogu odlučiti to učiniti.

Rusija se žestoko protivi bliskim vezama između Ukrajine i NATO-a.

U međuvremenu krhko primirje između ukrajinskih snaga i proruskih separatista izgleda ugroženo na istoku zemlje gdje su granate pogodile luku Mariupol koju drže vladine snage i grad Doneck najvažnije uporište separatista.

Četiri članice NATO-a opovrgnule da će naoružati Ukrajinu

SAVJETNIK ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka rekao je nedjelju da je Kijev postigao sporazum tijekom summita NATO-a u Walesu o dobivanju oružja i vojnih savjetnika od pet zemalja članica saveza, no njegovu su izjavu opovrgnule četiri od pet spomenutih zemalja.

Dužnosnici NATO-a ranije su rekli da savez neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije članica, ali su isto tako rekli da pojedine države mogu odlučiti to učiniti.


"Na summitu NATO-a postignuti su sporazumi o osiguravanju vojnih savjetnika i opskrbi modernim oružjem iz Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Poljske i Norveške", rekao je savjetnik Juri Licenko na svojoj Facebook stranici, ne ulazeći u pojedinosti.

Dužnosnik NATO-a kojeg je kontaktirao Reuters u nedjelju nakon Licenkove izjave kazao je da politika NATO-a ostaje nepromijenjena, a četiri zemlje opovrgnule su da je s Ukrajinom u Walesu postignut dogovor o opskrbi oružjem.

Visoki američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, opovrgnuo je da su Sjedinjene Države obećale vojnu pomoć. "Amerika nije Ukrajini ponudila nikakvu oružanu pomoć", rekao je dužnosnik.

Upitani za komentar Licenkovih izjava, dužnosnici ministarstava obrane Italije, Poljske i Norveške također su opovrgnuli da postoje planovi za opskrbu oružjem Ukrajine.

U petoj zemlji, Francuskoj, dužnosnik Elizejske palače odbio je komentirati Licenkovu izjavu.

Porošenko, čije se oružane snage bore protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, nazočio je dvodnevnom summitu Sjevernoatlantskog saveza u Walesu koji je završen u petak.

Rusija se žestoko protivi bliskim vezama između Ukrajine i NATO-a.

U međuvremenu krhko primirje između ukrajinskih snaga i proruskih separatista izgleda ugroženo na istoku zemlje gdje su granate pogodile luku Mariupol koju drže vladine snage i grad Doneck najvažnije uporište separatista.

Primirje u Ukrajini ugroženo

Primirje između ukrajinske vojske i proruskih separatista, koje je trebalo okončati pet mjeseci sukoba na istoku Ukrajine, poljuljano je u nedjelju pošto je jedna žena ubijena u pucnjavi u Mariupolu, a na prilazima zračnoj luci Donecka odjekivalo je bombardiranje.

Prema protokolu prekida vatre potpisanom u petak u Minsku, koji je u nedjelju objavila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) sporazum određuje "specijalni status" za regije pod kontrolom separatista i izbore za regije Donecka i Luganska, uporišta proruskih pobunjenika.

Unatoč kršenjima primirja, o tom statusu bi se trebalo raspravljati u Minsku u roku od tjedan dana, rekao je takozvani premijer samoproglašene separatističke republike Doneck Aleksandar Zakarčenko.

U Mariupolu, posljednjem velikom gradu na istoku koji je još pod kontrolom Ukrajine, jedna žena je ubijena i tri stanovnika su ranjena u noći između subote i nedjelje, objavila je gradska uprava te strateške luke na jugoistoku Ukrajine.


Lokalne vlasti su navele da su pobunjenici, koji danima pokušavaju izvesti napad, pucali u noći na kontrolne točke izlaza iz grada i uništili jednu benzinsku stanicu.

U nedjelju je stanje u Mariupolu bilo mirno, ali su bili vidljivi znakovi noćnih sukoba.

U subotu su ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski Vladimir Putin potvrdili tijekom telefonskog razgovora da se prekid vatre potpisan u petak "općenito poštuje".

Taj prekid vatre bi trebao okončati sukob u kojem je poginulo 2.600 ljudi, od kojih 864 ukrajinskih vojnika, i koji je prisilio pola milijuna ljudi da se rasele. Zapad je taj prekid vatre dočekao uz skepticizam i optužio Rusiju da je rasporedila redovne postrojbe na istoku Ukrajine, što je Moskva opovrgnula.

Dvadeset i osam članica Europske unije je dogovorilo u petak navečer nove sankcije Rusiji, koje će službeno biti usvojene u ponedjeljak, a Rusija je upozorila u subotu da će reagirati u slučaju novih gospodarskih sankcija.

NATO do 10. rujna vodi vojne vježbe u baltičkim zemaljama, Njemačkoj i Poljskoj kojima daje na znanje da je Sjevernoatlantski savez spreman braniti svoje zemlje članice, rekao je u subotu u Rigi visoki dužnosnik, general Hans-Lothar Domrose.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.