Ugledna kalifornijska vinarija promovira hrvatsku autohtonu sortu Plavac mali

Foto: Press

AUTOHTONA hrvatska crvena sorta, Plavac mali, sve više izaziva međunarodnu pozornost. Nakon što je značajan interes u svojem sveobuhvatnom izdanju Wine Grapes nedavno iskazala i jedna od vodećih svjetskih vinskih publicistkinja, Jancis Robinson, za ovu dalmatinsku sortu zainteresirali su se i sami vinari.

Vlasnici ugledne kalifornijske vinarije Turley, Larry i Suzanne Turley, posjetili su Pelješac u sklopu putovanja "Otkrijte porijeklo Zinfandela", organiziranog za članove njihovog vinskog kluba.

Domaćin im je bio Frano Miloš, jedan od vodećih hrvatskih vinara i promotora Plavca malog s pelješkog terroirea. Cilj posjeta Turleyjevih izravno je povezan s istraživanjem povijesti i porijekla Zinfandela, sorte koja prevladava u proizvodnji ovih vinara iz doline Nape, a između koje i Plavca malog postoji izravna veza. On je također temelj suradnje dvaju obitelji na budućoj promociji obje ove sorte.

Suradnja dvije vinarske obitelji

Kontakt između Turlyjevih i Miloša ostvaren je ranije ove godine. U ožujku su, naime, Franica, Josip i Ivan Miloš – kćer i sinovi Frane Miloša – posjetili dolinu Nape te predstavili svoja vina. Iz tog je susreta proizašla suradnja s obitelji Turley, a posebice i zbog činjenice kako dvije obitelji imaju puno sličnosti u filozofiji proizvodnje vina te odnosu prema tržištu.


Zinfandel genetski potječe od hrvatske sorte Crljenak kaštelanski. On je, pak, "otac" Plavca malog.

"Kada su nas Miloševi posjetili u Napi, paralelno smo kušali naša i njihova vina. Bilo je zaista fascinantno vidjeti zajedničke točke i razlike između našeg zinfandela i njihovog plavca. Stoga smo se odlučili otputovati u Hrvatsku i sami vidjeti mjesto iz kojeg dolaze ove sorte", pojasnila je Christina Turley, najstarija kćer Turleyjevih.

Organski uzgoj s minimalnom upotrebom zaštitnih sredstava

Poput Miloševih, i Turlyjevi prozvode vina na organski način, s minimalnom upotrebom zaštitnih sredstava. Riječ je o jednoj od vodećih američkih vinarija, posebice ako se uzme u obzir činjenica da je jedan od njihovih najstarijih vinograda zasađen još daleke 1886. godine, što ga čini i najstarijim u Kalforniji. Dolina Nape vodeća je američka regija proizvodnje vina, smještena sjeveroistočno od San Francisca.

Posjeta Turleyjevih početak je suradnje ovih obitelji na daljnjoj promociji ovih srodnih sorti.

"Njihov je interes u ovom slučaju povijest Zinfandela i njegova veza putem Plavca malog, a naš je interes budućnost i popularizacija Plavca malog na svjetskoj razini putem Zinfandela. Zajedno smo sasvim spontano uspjeli postići veoma korisnu suradnju, poduprtu isključivo vlastitim sredstvima, znanjem i radom, potvrđujući ispravnost svojih nastojanja u kvalitetnoj afirmaciji hrvatskog vinarstva," pojasnio je Frano Miloš.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.