Udruga Franak uputila novu inicijativu: Traže hitnu izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju

Foto: Udruga Franak

UDRUGA Franak uputila je novu inicijativu za izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) Vladi RH, Ministarstvu financija, svim saborskim zastupnicima te saborskim odborima za financije i za zakonodavstvo

Predlažu hitno propisivanje metodologije za iznalaženje promjenjivog parametra i fiksnoga dijela kamate u kreditima u kojima to nije ugovoreno.

Početkom godine stupile su na snagu odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, a njima je propisano da banke moraju odrediti, uskladiti i ugovoriti promjenjivi parametar i fiksni dio promjenjive kamate u kreditima u kojima to nije ugovoreno na početku ugovornoga odnosa.

Predviđena je i novčana kazna od 80 tisuća do 200 tisuća kuna za svaku banku koja s dužnikom ne ugovori promjenjivi i fiksni dio kamate u skladu sa Zakonom.

Udruga Franak je u skladu s tim odredbama pokrenula prema dužnicima inicijativu za pokretanje optužnih prijedloga za prekršajne postupke protiv banaka.

Naime, umjesto da s dužnicima usklade i ugovore promjenjivi i fiksni dio kamate, banke su to početkom godine (pojedine banke još prošle godine), odredile jednostrano i samovoljno na temelju zatečenih kamata koje su nezakonito nekoliko puta povećavane jednostranim odlukama banaka, tvrde iz Udruge.

Ranije pozivali na javnu raspravu, no nije im prošlo

U pravilu su jednostrano određeni fiksni dijelovi kamate veći nego početno ugovorene kamate pa postavljaju pitanje kako to da je fiksni dio kamate veći od ugovorene redovne kamate.


Bivši ministar financija Slavko Linić ranije nije prihvatio poziv Udruge Franak na javnu raspravu o izmjenama ZPK-a na primjeni jednostavne formule za iznalaženje fiksnoga dijela kamate, na način da se od početno ugovorene kamate oduzme vrijednost promjenjivog parametra u trenutku ugovaranja kredita.

Udruga poručuje da je predloženi zakon potrebno hitno donijeti radi utvrđivanja metodologije određivanja promjenjivog parametra i fiksnoga dijela kamate u svim kreditima u kojima to nije ugovoreno.

Također, kažu, uklonila bi se diskriminacija koja postoji kada se uspoređuju stambeni krediti i drugi hipotekarni krediti, jer se privremena mjera ograničenja kamatnih stopa u kreditima s valutnom klauzulom primjenjuje samo na stambene kredite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.