Udruga Franak: Vlada je napravila još jedan ustupak bankarskom lobiju!

Foto: Hina

UDRUGA Franak reagirala je na Vladino predlaganje amandmana na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Tvrde kako je to još jedan "ustupak bankarskom lobiju".

"Udruga Franak iznenađena je naglim obratom koji se 7. studenoga dogodio u Hrvatskome saboru. Vlada Republike Hrvatske napravila je još jedan ustupak bankarskom lobiju.

Umjesto već prihvaćenog kvalitetnog rješenja za određivanje načina utvrđivanja kamatnih stopa koje su nezakonito ugovorene u tisućama kreditnih poslova, umjesto rješenja kojim su razmjerno i u skladu sa stvarnim dugovima obuhvaćeni svi dužnici čiji su krediti poskupjeli uslijed rasta tečaja rizičnih valuta, Vlada RH predlaže amandman na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Na temelju toga amandmana većina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom koja je aprecirala više od 20 posto ubuduće bi imala gotovo identične kamate, ali bitno različite veličine anuiteta unatoč činjenici da su podigli jednake iznose kuna na jednaki broj otplatnih anuiteta.

Radi se o administrativnoj odnosno socijalnoj mjeri kojom se ne rješava problem nezakonitosti već ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa. Tu nezakonitost očigledno će morati rješavati sudovi u Republici Hrvatskoj.

Ipak, konačno mišljenje o svemu dat ćemo nakon što vidimo kako točno izgleda novi prijedlog", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.