Udaranje temelja novoj slovenskoj vladi: Potpisan koalicijski sporazum

Foto: FAH

PREDSJEDNICI triju stranaka koje će surađivati u novoj slovenskoj vladi u ponedjeljak su potpisali koalicijski sporazum, a novoizabrani predsjednik vlade Miro Cerar istaknuo je da koalicija želi stabilizirati državu i izvesti je iz višegodišnje krize.

"Želimo izvesti državu iz krize, stabilizirati politički prostor i dati impuls razvoju gospodarstva", kazao je Cerar nakon potpisa ugovora o suradnji stranaka u budućoj vladi i raspodjeli ministarskih resora.

Sporazum su uz Cerara potpisali predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, a koalicijski sporazum precizira da će tri stranke u vladi djelovati na stabilizaciju javnih financija te nastojati održati "normalno društveno okružje".

"Čvrsto smo se obvezali da ćemo učiniti najbolje što možemo u vladi i parlamentu te ustanovama na koje imamo utjecaj da ispunimo naše zadaće", rekao je Cerar, dodavši da vlada želi dati pozitivan signal i prema inozemstvu.

Glasovanje o novoj vladi krajem idućeg tjedna

Cerar će popis ministara u svojoj vladi parlamentu dostaviti u utorak, a očekuje se da će glasovanje o novoj vladi i njezina prisega biti obavljeni krajem idućeg tjedna.

U Cerarovoj vladi bit će 16 ministara i ministrica, od čega osam iz Stranke Mire Cerara. Već sada je poznato da će ključno ministarstvo financija pripasti Dušanu Mramoru, profesoru na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Sloveniju na području financija očekuju neke teške zadaće, u prvom redu daljnje stabiliziranje javnih financija i smanjenje proračunskog deficita sa sadašnjih 4,2 posto BDP-a na ispod 3 posto već u idućoj godini, kako to od nje traži Europska komisija, ali i nastavak privatizacije državnih tvrtki, te sanacije banaka.

Mjesto ministra vanjskih poslova pripast će kao i u ranijoj vladi Karlu Erjavcu čija je stranka glavni Cerarov koalicijski partner, dok će predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan biti ministar poljoprivrede.

Ostvare li se zadnje najave o sastavu budućeg Cerarova kabineta mjesto ministra unutarnjih poslova trebalo bi pripasti Goranu Klemenčiču, što potvrđuje Cerarove najave da će jedna od glavnih zadaća njegove vlade biti borba protiv korupcije. Klemenčič je donedavni predsjednik državnog protukorupcijskog povjerenstva. Svojim je lanjskim odlukama Klemenčič de facto prekinuo političke karijere ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i bivšeg premijera Janeza Janše, presudom tog povjerenstva prema kojemu ova dvojica nekoć istaknutih političara nisu u skladu sa zakonom prijavili svoju imovinu te da je dio njihove imovine netransparentnog podrijetla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.