Ubojstvo Domagoja Novoselnika: I fatalna ujna i nećak u pritvoru čekaju novo suđenje

Foto: Nikola Vilić / Cropix

IZVANRASPRAVNO vijeće splitskog Županijskog suda produljilo je pritvor nećaku Domagoja Novoselnika, koji je u rujnu prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog teškog ubojstva.

Vijeće je primijenilo novije zakonske odredbe koje dopuštaju nešto dulje rokove za pritvaranje maloljetnika. Da je bilo po starom, nećak bi koncem prošlog mjeseca izašao na slobodu.

Fatalna ujna nije poticala nećaka na ubojstvo?

O žalbi, koja će sasvim sigurno uslijediti, odlučit će Vrhovni sud, koji je nedavno ukinuo nepravomoćnu presudu suca Vlade Živaljića, i to zbog toga što iz njegovog obrazloženja nisu bili uvjereni da je nećaka na ubojstvo poticala Domagojeva supruga Slađana Novoselnik, nepravomoćno osuđena na 22 godine zatvora.

Lagali policiji da se Domagoj ubio

Nećak i ujna uhapšeni su odmah nakon pronalaska mrtvog tijela Domagoja Novoselnika u njegovoj kući na Hvaru početkom srpnja 2011. godine. Policiji su isprva smrt htjeli prikazati kao samoubojstvo, no iskusne istražitelje nisu prevarili. Domagoj Novoselnik usmrćen je ubodom noža u prsi. Ulazna rana bila je takva da je isključila bilo kakvu mogućnost suicida.

Slađine suze ipak pomogle

Otkrilo se potom da su ujna i tada 17-godišnji nećak već godinu i pol bili u vezi. Sudac Vlado Živaljić nećaka je osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu. Nije mu pomoglo ni što je pred kraj suđenja izmijenio obranu i sve praktično prebacio na Slađu. Ona je, pak, za poticanje na teško ubojstvo dobila 22 godine zatvora. Na identičnu je kaznu pravomoćno osuđen Ivan Bulj, ubojica maloljetne Sinjanke Anđele Bešlić. Presudu je Slađana teško podnijela. Rasplakala se, nakon objave tješila ju je braniteljica Doris Košta.

Kako je Vrhovni sud odlučio da se slučaj da drugom sudskom vijeću, ujni i nećaku sudit će sutkinja Katija Blaće, koja se nije libila "odrezati" šest godina zatvora Ivici Mladineu, brodovlasniku Nautike 64, koja je u smrt pred Anconom prije 12 godina povukla četvoricu pomoraca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.