UN suspendirao mirovnu misiju u Siriji: U posljednjem valu nasilja poginulo 25 osoba

ČELNIK UN-ove Stabilizacijske misije u Siriji (UNSMIS) potvrdio je da je misija obustavljena zbog rastućeg vala nasilja u toj zemlji, nakon što je jučer izjavio kako je očit "nedostatak želje" među članovima sirijske vlade i opozicije da se u zemlji napokon uspostavi mir, javlja BBC.

Norveški general Robert Mood, kojemu je povjereno vođenje mirovne misije u Siriji, izjavio je da je u posljednjih 10 dana uočio još brži rast nasilja u toj zemlji, što je njegove nenaoružane promatrače dovodilo u veliki rizik.

Mirovna misija, u kojoj je sudjelovalo 298 vojnih promatrača i 112 civilnih službenika u Siriju je stigla kako bi potvrdila implementaciju mirovnog plana Kofija Annana, koji je donesen u suradnji s Arapskom Ligom. Jedna od točaka koja je bila ključna za implementaciju plana, prekidanje oružanih sukoba, nije prihvaćena dobro ni od strane vlasti, ali niti od strane opozicije i pobunjenika.

General Mood je upozorio i da UN-ova mirovna misija ovim potezom nije zauvijek suspendirana, već da je potrebno provesti reviziju i pojačati postojeće snage. Prema podacima UN-a, od početka prosvjeda u Siriji u ožujku 2011. godine poginulo je najmanje 10.000 osoba. Sirijska vlada pak tvrdi da je broj žrtava gotovo upola manji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.