U valu nasilja u Srednjoafričkoj Republici bez domova ostalo skoro milijun ljudi

Screenshot: YouTube

NASILJE u Srednjoafričkoj Republici ostavilo je bez doma gotovo milijun ljudi, gotovo petinu pučanstva, a otežani su uvjeti i za humanitarne napore posebice u glavnom gradu Banguiju, objavila je u petak agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR.

Nakon izbijanja nasilja između muslimanskih boraca i kršćanskih milicija samo u posljednjih nekoliko tjedana izbjeglo je ili protjerano više od 200.000 ljudi, a ukupno je 935.000 ostalo bez doma.

Muslimanska pobunjenička skupina Seleka, čije je preuzimanje vlasti u ožujku pokrenulo val ubijanja i pljačke, nije spriječila nasilje između vjerskih skupina.

Samo u prijestolnici Banguiju izbjeglo je ili protjerano više od 510.000 osoba, što je više od polovice ukupnog broja stanovnika toga grada, ustanovio je UHNCR. Više od pola protjeranih i izbjeglih su djeca.

Broj ljudi koji su se sklonili u improviziranom logoru u međunarodnoj zračnoj luci udvostručio se u posljednjem tjednu i dosegao broj od 100.000. U logoru nema dovoljno hrane ni vode, a pristup humanitarnim skupinama otežan je zbog bojazni od borbi u neposrednoj blizini.

"Nesigurnost i kaos oko logora... sprječava nas u pokušajima podjele pomoći", izjavio je glasnogovornik UNHCR-a Babar Baloch na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

"To je strašna situacija. Dobili smo mnogo informacija o osvetničkim napadima u medicinskim centrima, u kojima naoružane osobe napadaju pacijente", dodao je.

Udruga Liječnici bez granica također je objavila da je svoje aktivnosti u vlastitoj bolnici u zračnoj luci svela na najmanju moguću mjeru nakon što su zalutali meci ovoga tjedna ubili troje djece i ozlijedili još 40 osoba.

"Nećemo dalje riskirati glavu", rekla je Reutersu koordinatorica medicinskog centra Lindis Hurum, dodajući da će pet od ukupno 16 liječnika ostati u centru pomažući u slučajevima najveće nužde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.