U strahu su velike oči: Američki ratni brod ispred Dubaija pucao na ribarski čamac, jedna osoba poginula

RASTUĆE tenzije u Perzijskom zaljevu jučer su uzele svoju prvu žrtvu, kada je posada broda američke mornarice pucala na ribarski brodić u blizini Dubaija, pri čemu je jedna osoba poginula, a tri su ranjene.

Straža opskrbnog broda američke ratne mornarice USNS Rappahannock primijetila je mali bijeli čamac, koji se nastavio kretati prema njihovom brodu unatoč seriji upozorenja. "Američka posada pokušala je upozoriti posadu čamca da se okrenu i prestanu ići prema brodu. Čamac nije skretao s kursa te je posada bila prisiljena pucati iz strojnica", kazao je glasnogovornik američke Pete flote koja je stacionirana u Bahreinu.

Incident koji se dogodio ispred luke Jebel Ali u Dubaiju još istražuju vlasti UAE-a, pa je trenutno dostupno malo službenih informacija. Poznato je kako je preminuli bio Indijac, kao i trojica ozlijeđenih. Čamac nije imao nikakve vojne oznake. Bio je civilni i najvjerojatnije je služio u ribolovne svrhe.

Što će tek biti ako Iran stvarno zatvori Hormuški tjesnac?


Amerikanci pak tvrde da su nadolazeći čamac shvatili kao prijetnju, jer se njihov brod nalazio u vodama koje su blizu iranskih teritorijalnih voda. U prošlosti su iranski patrolni brodovi znali tako projuriti pokraj američkih brodova, što bi uvijek ljutilo Washington koji je takve poteze doživljavao kao provokaciju. Ali zato pucanje po ribarskim brodovima, tisuće kilometara daleko od vlastite zemlje, nije provokacija nego mjera predostrožnosti.

Indija je pak od UAE-a zatražila da se pokrene puna istraga o incidentu. Ukoliko je jedan ovako beznačajan čin poput prilaska ribarskog čamca natjerao Amerikance da zapucaju, što se tek može očekivati ako Iran uistinu ispuni prijetnje i pokuša zatvoriti Hormuški tjesnac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.