U ime cenzure: Inicijativa Željke Markić od HRT-a tražila zabranu emisije o homoseksualcima

Foto: Hina

ŽELJKA MARKIĆ u javnim se nastupima voli pozivati na demokraciju. Iako do demokratskih standarda inicijativa "U ime obitelji" uopće ne drži.

Demonstrirali su to još jednom vršeći pritisak na HRT da se cenzurira emisija "Skrivena strana dana", koja se petkom ujutro emitira na Trećem programu Hrvatskog radija. Tema emisije jutros u 10:30 trebao je biti položaj homoseksualnih osoba u hrvatskom društvu.

Umjesto toga emitirana je druga tema, razgovor s Milenom Perčin, medicinskom sestrom iz Drniša, koja je pričala o svojim iskustvima u Krajini za vrijeme Domovinskog rata. Do promjene u programu došlo je zbog tehničkih razloga. Urednica emisije "Skrivena strana dana" Ljubica Letinić, kako doznajemo, nije uspjela prikupiti dovoljno sugovornika. No, emisija o homoseksualcima ne bi bila emitirana niti da je uspješno realizirana.

Kako Index doznaje od svojih izvora na HRT-u, šefovi programa su, pod očiglednim pritiskom inicijative "U ime obitelji", odlučili da se "Skrivena strana dana" ne može dva dana uoči referenduma baviti položajem homoseksualaca u društvu. Do cenzure tako službeno nije došlo, ali samo zbog specifičnog spleta okolnosti.

No, to i dalje ne mijenja činjenicu da si je ekipa iz inicijative "U ime obitelji" uzela za pravo pokušaj intervencije u program javnog servisa, medija koji pripada svim građanima Hrvatske.

Cenzura zbog "jakog emocionalnog dojma"

"Do građanske inicijative 'U ime obitelji došla je informacija da urednica Trećeg programa Hrvatskog radija Ljubica Letinić emisiju Skrivena strana dana u petak 29. studenoga planira posvetiti problematiziranju položaja homoseksualaca u Hrvatskoj. Kombinacijom 30-ak glasova koji bi se deklarirali kao homoseksualci i govorili o svojim problemima u obitelji i na radnom mjestu te se neki od njih i usprotivili referendumu stvorio bi se jak emocionalan dojam", stoji u dopisu koji je jučer poslan ravnatelju programa Goranu Rotimu, kao i nekolicini HRT-ovih novinara.

"Slijedom toga, zanima nas je li navedena informacija točna. Ako jest, apelirali bismo na poštivanje Pravila o postupanju HRT-a tijekom referenduma i Kodeksa dobre prakse o referendumu Venecijanske komisije. Izborom teme u posljednjoj emisiji uoči referenduma urednica svjesno odstupa od načela uravnoteženosti i nepristranosti te onemogućuje podjednaku zastupljenost stajališta o referendumskom pitanju, što je u očitoj suprotnosti s općim načelima spomenutih pravila HRT-a", također stoji u dopisu kojeg potpisuje glasnogovornica inicijative "U ime obitelji" Jelena Gazivoda.

Vrše pritisak i traže cenzuru, ali ne bi da se o tome priča

U zaključku dopisa Gazivoda "dobronamjerno" sugerira kako je izuzetno važno da se urednici i novinari HRT-a "suzdrže od pristranosti",  to kako bi se "očuvala vjerodostojnost" javnog servisa. Nazvali smo stoga Gazivodu kako bi saznali zbog čega si inicijativa "U ime obitelji" uzima za pravo da vrši pritisak na HRT i intervenira u sadržaj programa.

"Ne znam odakle vam informacija da je to nekakva cenzura, niti odakle vam informacija da smo mi uopće nešto slali", kazala nam je prilično zbunjena glasnogovornica inicijative "U ime obitelji".

Kada smo je upitali je li poslala predmetni dopis na HRT, Gazivoda nam je kazala: "Ne želim odgovarati. Nemam nikakav komentar. Javit ću vam se kasnije".

Doduše, samo koju sekundu ranije nam je de facto potvrdila da su tražili cenzuru emisije na Hrvatskom radiju. "HRT ima određena pravila koja mora poštivati u svom programu", rekla nam je Gazivoda, a kada smo je pitali kako su uopće znali koju temu urednica emisije "Skrivena strana dana" priprema, ponudila je sljedeći odgovor: "Dobivamo informacije za raznih strana, kao i svi drugi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.