U Zagrebu uskoro 10 mljekomata

Foto: Mljekomat u Zaprešiću (farma-vrhovec.hr)

ZAGREB je danas dobio prvi od 10 mljekomata, gdje će građani moći kupiti svježe mlijeko domaćih uzgajivača. Prvi mljekomat "osvanuo" je u Ulici braće Domany.

"Ovim projektom želimo omogućiti građanima grada Zagreba, u kasnijoj fazi ćemo to napraviti u Velikoj Gorici, a u zaprešiću već imamo postavljen jedan mljekomat, da mogu svakodnevno kupovati domaće svježe mlijeko, danas točeno na mljekomatima", ispričao nam je Darko Pavičević, upravitelj Mljekarsko - stočarske zadruge, koja okuplja proizvođače iz Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko zagorske županije, a koji dnevno proizvedu 12 tisuća litara mlijeka.

Oni su i pokrenuli ovaj projekt...

"To je svježe sirovo mlijeko, nije pasterizirano, ništa u njemu nije uzeto. Onako kako je proizvedeno, tako se ohladi i toči na našim mljekomatima. Postoje svi certifikati za mlijeko, što znači da se uredno provodi kontrola kvalitete mlijeka, da se uredno na svim farmama provodi kontrola krava putem veterinarskih službi, da se kontrolira hrana za krave, znači, uveden je na sve farme sustav kontrole kvalitete jer to je preduvjet da ovo mlijeko možemo normalno prodavati putem mljekomata".

Mljekomat u Ulici braće Domany prvi je od 10 planiranih koji će se postaviti diljem Zagreba. Idući tjedan mljekomat dobiva i Vlaška ulica. Sustav je uređen tako da će biti gotovo nemoguće da vam ponestane mlijeka...

"Mljekomat će inače raditi svaki dan; i vikendom, i praznikom i nedjeljom, ujutro od 5 do navečer u 22 sata i u to vrijeme će biti dovoljne količine mlijeka na raspolaganju našim kupcima."

Pavičević nam je najavio još neke novosti...

"Samo da najavim da će uskoro biti otvaranje siromata, gdje će se moći kupiti svježi domaći sir, vrhnje, putar, svi domaći proizvodi od domaćeg mlijeka. To će biti na novoj tržnici koja se priprema za otvaranje u Novom Zagrebu. Tamo će ići naš novi mljekar koji će uz mlijeko prodavati i domaće prerađevine od mlijeka."

Mini sirana trebala bi se otvoriti do kraja godine.

A ovdje možete vidjeti i mljekomate diljem Hrvatske:
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.