U Zagrebu pokrenuta besplatna usluga asistencije pratitelja za slijepe osobe

Ilustracija: Shutterstock

U ZAGREBU je pokrenuta besplatna usluga asistencije pratitelja za slijepe osobe. Namijenjena je svima onima koji trebaju do liječnika, dućana, pošte ili banke, a potrebno ju je naručiti 24 sata ranije.

Usluga asistencije pratitelja za slijepe osobe u funkciji je od svibnja ove godine, a iz Udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike se nadaju kako će postati trajno rješenje za sve one kojima je potrebna pomoć pri kretanju Zagrebom.

"Asistenta pratitelja mogu naručiti kod nas u udruzi na broj telefona 01/4839-534 ili na e-mail adresi asistencija@huprt.hr. Poželjno je da se naruči dan ranije kako bi mi napravili raspored", rekla je predsjednica Udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike Gordana Glibo.

Interes za uslugu asistencije pratitelja je jako velik, a inicirali su je slijepe osobe u Gradu Zagrebu. "Za korisnike su te usluge besplatne. Ljudi su zaposleni, imaju svoje plaće, korisnici se slobodno jave i ništa nisu dužni platiti za tu uslugu", kaže Glibo.

Ukupno četiri asistenta pomaže slijepim osobama u kretanju gradom. Dnevno imaju i do pet asistencija, koje traju ovisno o potrebama korisnika. "Ako idemo kod doktora gdje se zadržimo i po 3-4 sata, ali ima asistentura od 15 minuta tako da je sve relativno", ispričala je Koraljka Bogdanović, jedna od četvero asistenata Udruge.

Njezin radni dan traje osam sati, a trenutno ima ugovor na šest mjeseci. "Kako izgleda moj radni dan? Unaprijed znam raspored za taj određeni dan s podacima o korisniku, kao i mjestu i vremenu susreta te o tome kamo idemo, koliko ćemo se otprilike zadržati i slično", prepričala je Bogdanović.

Bez obzira na asistente koji su plaćeni za taj posao, slijepim osobama i sami uvijek možemo pomoći da prijeđu cestu ili da uđu u tramvaj. Oni će nam to sigurno znati vratiti - zahvalom ili samo osmijehom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.