U Zagrebu održana prva dodjela nagrada uspješnim učenicima za njihova postignuća na olimpijadama

Foto: MZOS

U MINISTARSTVU znanosti obrazovanja i sporta danas su po prvi put dodijeljene nagrade učenicima koji su ostvarili iznimna postignuća na međunarodnim olimpijadama znanja u prošloj 2012./2013. školskoj godini.

Nagrade za ostvarene brončane, srebrne i zlatne medalje primilo je 25 učenika i učenica, a priznanja njihovi mentori, uz čestitke ministra Željka Jovanovića.

Ministar je izrazio nadu da će se u idućoj godini pronaći način da se nagrade i nastavnici-mentori učenika, koji su ove godine dobili priznanja i tiskanu inačicu "Hrvatskoga pravopisa", dok su učenici dobili tablet i prijenosna računala.

Iako su nagrade skromne, prinos učenika podizanju ugleda hrvatskoga školstva je velik i pokazuje da nam je prioritetna zadaća osiguranje boljih uvjeta za darovite učenike, kazao je Jovanović.

Podsjetio je da su rezultati hrvatskih učenika u usporedbi s europskim u načelu prosječni, ali i poručio nagrađenim učenicima kako njihov primjer pokazuje da to ne mora biti tako.

Ministar Jovanović je izrazio zadovoljstvo što je MZOS sufinancirao sudjelovanje učenika na olimpijadama, kazavši da je za tu svrhu ove godine izdvojeno gotovo 925 tisuća kuna.

Nagrađeni su učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama znanja iz matematike, fizike, kemije, informatike, astronomije, geografije i filozofije.

Za osvojena brončana odličja nagrađeno je 13 učenika i učenica, devet ih je primilo nagrade za osvojena srebrena odličja, a petero učenika za osvojeno zlato.

Među nagrađenima bila su i dvojica učenika Mislav Balunović i Domagoj Ćevid koji su u prošloj školskoj godini osvojili čak dva olimpijska odličja. Tako je Mislav Balunović, učenik Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskoga Broda, osvojio brončanu medalju na međunarodnoj olimpijadi iz matematike uz mentorstvo profesorice Zdenke Kruljac i srebrnu medalju na međunarodnoj olimpijadi iz informatike uz mentorstvo profesora Zlatka Marinkovića.

Domagoj Ćevid, učenik V. zagrebačke gimnazije, osvojio je srebrnu medalju na olimpijadi iz informatike uz mentorstvo profesora Mate Vulića i zlatnu medalju na međunarodnoj olimpijadi iz matematike uz mentorstvo profesorice Ele Rac Martinić Kragić.

Dvojica "dvostrukih" olimpijaca u riječima zahvale u ime nagrađenih kolegica i kolega istaknuli su kako vjeruju da će Ministarstvo nastaviti pratiti njihov rad te da su im nagrade poticaj da nastave učiti i raditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.