U Srednjoafričkoj Republici gotovo 400 poginulih u tri dana: Stanovnici Banguija očekuju razmještaj francuskih vojnika po gradu

Screenshot: YouTube

GOTOVO 400 ljudi je ubijeno u nasilju u tri dana u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je ocijenio da se tamo stanje smirilo.

"U tri posljednja dana ubijene su 394 osobe. Sada ponovo vlada mir u Banguiu ", rekao je Fabius na kanalu France 3 i precizirao da je tijekom jutra razgovarao s francuskim veleposlanikom.

"U zemlji traju neke operacije i uskoro počinje razoružavanje bivših pobunjenika Seleke", naglasio je ministar dok je 1.600 francuskih vojnika raspoređeno u Srednjoafričkoj Republici. Oni trebaju podržati afričke mirovne snage i uspostaviti sigurnost u zemlji u kojoj traje kaos nakon državnog udara u ožujku.

"Naša je uloga jasna, mi smo zaduženi za sigurnost. Naređeno je razoružanje i izoliranje, što poduzimamo s Afrikancima iz snaga Afričke unije", objasnio je Fabius. On je istaknuo da je problem što se neki borci Seleke preodijevaju u civilnu odjeću.

Francuska vojska je u subotu počela zauzimati položaje na sjeverozapadu zemlje gdje od rujna redovno izbijaju međuvjerski sukobi.

"Očekujemo da francuski vojnici stignu i do naših četvrti kako ondje više ne bi bilo naoružanih skupina"

Stanovnici Banguija, traumatizirani masakrima koji su se ondje dogodili u posljednjih nekoliko dana, nestrpljivo iščekuju da se francuski vojnici uskoro razmjeste po gradskim četvrtima kako bi neutralizirali naoružane skupine.

Paralelno s razmještajem u glavnome gradu SAR-a, francuska vojska je u subotu počela zauzimati položaje na sjeverozapadu zemlje gdje su sukobi između etničkih i vjerskih zajednica počeli u rujnu.


Prema izjavama stanovnika Banguija tijekom noći čuli su se tek sporadički pucnjevi, a većina ih se, češće nego ranijih dana usudila izaći na ulice, osobito vjernici koji su danas željeli otići na nedjeljnu misu.

"Očekujemo da francuski vojnici stignu i do naših četvrti kako ondje više ne bi bilo naoružanih skupina. Naime, kad ugledamo nekoga s oružjem, samo promijenimo smjer kretanja", rekao je za AFP jedan od stanovnika Banguija. Kazao je i kako u gradu i dalje vlada strah. "Umorni smo od straha i želimo da ovo prestane."

Zemlja s 4,6 milijuna stanovnika kliznula je u opći kaos kad su pobunjenici iz koalicije Seleka u ožujku svrgnuli s vlasti predsjednika Francoisa Bozizea. U žestokim sukobima koji su izbili u četvrtak ujutro i prerasli u pokolj, prema podacima Crvenoga križa poginule su najmanje tri stotine ljudi.

Misija Afričke unije će imati 6.000 pripadnika u Srednjoafričkoj Republici

Misija Afričke unije (AU) odlučila je povećati broj svojih pripadnika u Srednjoafričkoj Republici na 6.000, priopćilo je u subotu francusko predsjedništvo.

Nije preciziran datum pojačanja tih snaga koje danas imaju samo 2.500 loše opremljenih i slabo uvježbanih pripadnika. Francuska je pojačala svoj kontingent s 1.200 na 1.600 ljudi, ranije je naveo francuski predsjednik Francois Hollande.

UN je u četvrtak dao zeleno svjetlo francuskoj intervenciji u Srednjoafričkoj Republici za podršku Međunarodnoj misiji podrške Srednjoafričkoj Republici.

Afrička unija, koja sada na terenu ima 2.500 ljudi, odlučila je povećati broj pripadnika na 6.000, navela je Elizejska palača nakon susreta organiziranog u sklopu summita za mir i sigurnosti u Africi na kojem se u Parizu okupilo četrdesetak afričkih čelnika te glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon i predsjednik Europskog vijeća.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.