U Skupštini Srbije svađa zbog Tuđmana: "Bio je 99 posto fašist, ali svaki fašist ima nešto što je dao znanosti"

Foto: Arhiva

PRAVI skandal izbio je tijekom jučerašnjeg zasjedanja srpske Skupštine, kada je zastupnik Vučićeve Srpske napredne stranke Marko Atlagić kao primjer za pravilno vođenje države i dobro rješavanje kadrovskih problema naveo - Franju Tuđmana.

Atlagić je kazao kako smatra da je Tuđman bio u pravu kada je jednom od najboljih poznavatelja međunarodnog prava u tadašnjoj Jugoslaviji rekao da će biti ministar vanjskih poslova dok Hrvatska ne bude međunarodno priznata. "Čim se to dogodilo poručio mu je - izvršio si zadatak, sada ćeš biti rektor sveučilišta. To je vođenje politike, to je nova politika koju ne možete shvatiti", rekao je u Skupštini Atlagić.

Njegove riječi izazvale su replike zastupnika LDP-a i DS-a, koji smatraju da je spominjanje Tuđmana uvreda za srpski parlament, ali i srpski narod. Zastupnik LDP-a Bojan Ðurić istaknuo je da se u 24 godine povijesti parlamentarizma u Srbiji nije dogodila takva uvreda za srpski parlament da se "kao etalon za pravilno uređenje i vođenje države spominje ime Tuđmana".

Rekao je i da mu nije jasno prijeti li Atlagić da će netko od razriješenih ministara biti rektor sveučilišta. Ðurić je dodao i da u Srbiji predsjednik države ne može postavljati rektora, spominjući pritom i kvalifikacije Tomislava Nikolića.

"Što je to jedan posto dobro Tuđman učinio za Srbe u Hrvatskoj?"

S Ðurićevom ocjenom složio se i Borislav Stefanović koji je rekao da je spominjanje Tuđmana uvredljivo za mnoge ljude, kao i da su naprednjaci vlast "čitača početnika" i da su od vrha do dna fascinirani knjigom koju su pročitali to jutro.


"Recimo, Aleksandar Vučić je pročitao o Singapuru i onda u 20 intervjua priča o Singapuru koji je inače diktatura", rekao je Stefanović, kritizirajući naprednjake i zato što im je jedna od glavnih karakteristika uspješnosti vlade to što su ministri bili prisutni na sjednicama.

Odgovarajući na replike, Atlagić je rekao da nije sporno da je Tuđman "99 posto bio fašist, ali i da svaki fašist ima nešto što je dao znanosti...".

"Zaprepašteni su vjerojatno i izgnani i prognani iz Hrvatske od kojih su mnogi dali glas SNS. Što je to jedan posto dobro Tuđman učinio za Srbe u Hrvatskoj, što je jedan posto Hitler učinio za čovječanstvo, što je Musolini učinio...", upitao je Janko Veselinović.

On je napomenuo da se Tuđman više ne citira ni u hrvatskom Saboru, jer su njegova djela prepoznata, a u Haškom tribunalu nije zvršio samo zato što nije bio živ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.