U Osijeku počelo suđenje bivšem predsjedniku Županijske skupštine: Uzeo mito da bi zaposlio rođakinju svoje supruge

Foto: Ilustracija

NA OSJEČKOM Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem predsjedniku osječko-baranjske Županijske skupštine, 58-godišnjem Zlatku Maksimoviću, optuženom da je primio 4.000 eura mita kako bi zaposlio rođakinju svoje supruge u tvrtki u vlasništvu grada i županije. Njegovoj 36-godišnjoj supruzi Ani se sudi za pomaganje u tom nedjelu.

Uskok Maksimovića tereti da je kao predsjednik Županijske skupštine, od listopada 2009. do sredine siječnja 2011. u Osijeku, posredstvom supruge pristao za četiri tisuće eura zaposliti njezinu rođakinju Danijelu Tes. Početkom 2011. Tes je dobila posao na određeno vrijeme u Regionalnoj veletržnici, trgovačkom društvu u suvlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Nakon što im je pročitana optužnica, Ana i Zlatko Maksimović rekli su da se ne smatraju krivim za kaznena djela protuzakonitog posredovanja i pomaganja u protuzakonitom posredovanju.

Danijela Tes posvjedočila je danas da se, na prijedlog svoje majke, sastala s rođakinjom Anom Maksimović i njezinim suprugom Zlatkom i pitala ih mogu li joj pomoći u pronalasku zaposlenja te kako su joj oni rekli da to košta pet tisuća eura, ali da će za nju cijena biti četiri tisuće eura.

Nakon što je predala novac i više mjeseci čekala, Ana Maksimović joj je, kazala je Tes, u siječnju 2011. poručila da dođe u sjedište Osječko-baranjske županije te joj je Zlatko Maksimović rekao da će kao tajnica na određeno vrijeme raditi u Regionalnoj veletržnici. Tes je očekivala da će za predani novac dobiti stalno zaposlenje, no, kazala je, posao je prihvatila na inzistiranje Zlatka Maksimovića.

Danijela Tes danas je u svjedočenju rekla i da ju je Maksimović odveo u ured župana Vladimira Šišljagića, koji je, kako tvrdi, direktoru veletržnice Zoranu Kovaču dao uputu da se s njom napravi ugovor o radu. Na tom radnom mjestu ostala je do ožujka 2013. godine.

Istaknula je da je, nakon što je ostala bez posla i bez novca, došla je na ideju da to sve objasni utemeljitelju HDSSB-a Branimiru Glavašu te mu je napisala pismo u kojem je navela "da je sve spremno za Državno odvjetništvo".

Svjedok Vladimir Šišljagić u svom je iskazu naveo da je na spomenutom sastanku Danijeli Tes rekao kako nema ovlasti da je zaposli te da eventualno može dobiti informaciju je li neko radno mjesto otvoreno. Ustvrdio je da joj je rekao kako je to moguće u Veletržnici, gdje postoji potreba za jednim djelatnikom, pa ako bude objavljen natječaj, o tome je može izvijestiti, s ciljem da se javi u redovni postupak.

Šišljagić je kazao kako direktoru Veletržnice Zoranu Kovaču nije govorio da je zaposli, niti kao župan ima mogućnosti to reći, jer Županija u toj tvrtki ima svega 16 posto vlasničkog udjela, pa stoga nema utjecaja na zapošljavanje.

Dodao je kako je za ovaj slučaj, i davanje novca okrivljenom Maksimoviću, saznao iz pisma Danijele Tes, koje je proslijeđeno Državnom odvjetništvu.

Suđenje se nastavlja sutra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.