U Karlovcu u Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju otvoren "senzorni kabinet"

Foto: HR Foto

U KARLOVCU je danas u prostorijama Udruge za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići otvoren senzorni kabinet u kojemu se s djecom s teškoćama u razvoju radi na usklađivanju percepcije, motorike i govora.

Prostor s mnoštvom poticajnih sprava, njihala i trampolina, u koji je uloženo 380 tisuća kuna, otvorili su zajedno djevojčica Sara Grgas i gradonačelnik Damir Jelić.

Sada je u rad senzornog kabineta uključeno 40-toro djece, a budući da je znatno više djece kojoj je potrebna ta terapija, planira se uz postojeću terapetkinju angažirati još troje i raditi u dvije smjene, kazala je predsjednica Udruge Snježana Čop.

Za početak će se iskoristiti, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, poticajne mjere za dva fizioterapeuta i još jednu radnu terapeutkinju. Sadašnja terapeutkinja je radna terapeutkinja sa SIAT edukacijom, Nada Jelača, čiji je rad izrazito pohvalila Čop, predsjednica i majka djeteta u tretmanu senzorne integracije.

"Djeca kojoj je potrebna terapija senzorne integracije ne moraju više ići u Zagreb, nego u svoju Udrugu, ali ne moraju biti ni članovi neke udruge ako ih na tretman pošalju psiholozi, pedagozi i logopedi škola i vrtića", kazala je Čop.

Usluga se plaća 30 kuna po tretmanu, iako je puna cijena 150 kuna. Razliku udruga nadoknađuje prodajom rukotvorina i predmeta iz donacija jer se svakog mjeseca mora skupiti za osobni dohodak i režijske troškove najmanje 11.500 kuna.

"Teško je naći donatora za takav trošak, naći će se za skupu opremu, ali kontinuirano za plaće, ne. Ipak se nadamo da će nam proći neki projekt na natječajima", rekla je Čop.

U Karlovačkoj je županiji 728-ero djece s teškoćama u razvoju. Jedna od njih je petogodišnja Sara Grgas, za koju su liječnici rekli da nikada neće hodati, a sada unatoč 'Sotosovom sindromu' veselo trči, a mama kaže da uz senzornu terapiju u Zagrebu i sada u Karlovcu napreduje i u govoru.

Udruga je prikupila sredstva i za nabavku 'neurofeedbacka', koji uskoro treba stići i upotpuniti terapeutsku uslugu. Sva je oprema nabavljena iz donacija, sa mnogih strana.

Otvarajući senzorni kabinet gradonačelnik Jelić je zahvalio „Zvončićima što zvone i postavljaju pitanja naše savjesti“ i dodao da Grad financijski pomaže ovu Udrugu čiji je rad hvalevrijedan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.