U Hrvatskoj gotovo 20 posto stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja

Foto: Hina

DOVRŠENO je razminiravanje šireg obalnog područja rijeke Čikole i Rokića na šibenskom području, od ukupno oko 167 tisuća četvornih metara.

Potvrdu o razminiranju predstojnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Josip Čerina uručio je danas zamjeniku šibensko-kninskog župana Tomislavu Vrdoljaku.

Sveukupno riječ je o 167.301 četvornom metru, koji su razminirani zajedničkim sredstvima organizacije DEMIRA Savezne Republike Njemačke, koja je donirala 900 tisuća kuna i Jadranske banke Šibenik koja je donirala 100 tisuća kuna.

Time je ukupno sumnjivi minski prostor na području Šibensko-kninske županije smanjen na 37,8 četvornih kilometara, istaknuto je na svečanosti uručenja potvrde o razminiranju u Šibeniku.

Izaslanik u Veleposlanstvu SR Njemačke, Jorge Rauber istaknuo je kako je Njemačka uvijek rado sudjelovala u ovakvim projektima, ali da se ulaskom Hrvatske u EU promijenio i oblik njemačkih donacija.

Njemačka će ubuduće snositi oko 25 posto ukupnih plaćanja u europske fondove, i tim će se sredstvima Hrvatska koristiti u razminiranju, kazao je Rauber.

Predstojnik Podružnice HCR-a Zadar Josip Čerina, izvijestio je da su pirotehničari tijekom razminiranja područja oko Čikole i u Rokićima pronašli 29 zvončića, osam protupješačkih rasprskavajućih odskočnih mina, šest protupješačkih antimagnetnih mina i jednu ručnu bombu.

U cijeloj Hrvatskoj gotovo 20 posto stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja, kazao je.

Što se tiče Šibensko-kninske županije, prioriteti u razminiranju bit će područja oko Skradina, Drniša i Čiste Male, a postupak čišćenja od mina krenut će već dogodine, kazao je Čerina.

U Šibensko-kninskoj županiji još je 37,8 kilometara četvornih nerazminiranog područja, a od 1998. do danas u županiji je razminirano 30,8 kilometara četvornih, na što je utrošeno oko 320 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.