U Finskoj počelo suđenje menadžerima Patrije za slovensku korupcijsku aferu

Ilustracija: scx.hu

PRED sudom u finskom gradu Turku u utorak je započelo ponovno suđenje skupini bivših menadžera finske Patrije, optuženih za nuđenje mita slovenskim dužnosnicima 2006. kada je došlo do sklapanja ugovora Patrije i slovenske vojske o nabavi 135 oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura.

Riječ je o prizivnom postupku na zahtjev tužiteljstva, nakon što su menadžeri Patrije lani oslobođeni u prvostupanjskom suđenju zbog nedostatka dokaza.

Kako je u utorak objavila finska televizija YLE, među menadžerima kojima se ponovo sudi za slovenski slučaj su i bivši direktor Jorma Wiitakorpi te bivši voditelj odjela Patria Vehicles Heikki Hulkkonen.

Tužiteljstvo će prilikom ponovnog iznošenja svojih dokaza pokušati uvjeriti sud da su oni odgovorni za korupciju, odnosno da su za osiguranje posla sa slovenskom vojskom namjeravali platiti 21 milijun eura mita, objavila je finska televizija, a prenose i mediji u Sloveniji.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija STA, uz Wiitakorpoija i Hulkkonena na optuženičkoj klupi su još i nekadašnji zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niittynen, te direktor prodaje Tuomas Korpi, za koje tužiteljstvo zahtijeva po dvije godine zatvora.

Tužiteljstvo je već ranije odustalo od tužbe protiv bivšeg glavnog financijskog direktora Patrije Kaija Nurmija, dok za Patriju kao kompaniju predlaže izricanje pola milijuna eura kazne.

Slovenski ustavni suci odbili zahtjev za puštanje iz zatvora osuđenih u slučaju Patria


Slovenski ustavni sud u utorak je odbio zahtjev poduzetnika Ivana Črnkovića i bivšeg brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča za privremeno puštanje na slobodu iz zatvora, gdje izdržavaju kazne od po 22 mjeseca zatvora na koje su osuđeni u predmetu Patria, zbog prihvaćanja obećanog mita finske tvrtke koja je slovenskoj vojsci isporučivala oklopne transportere.

Ustavni suci su većinom glasova donijeli odluku da "ne postoje okolnosti za zaključivanje" da bi njihov ostanak u zatvoru za obojicu izazvao teško popravljive posljedice, kako su argumentirali njihovi odvjetnici.

Sud će o njihovim ustavnim žalbama na pravomoćnu presudu konačno odlučivati za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije krajem travnja ili početkom svibnja, navode slovenski mediji.

Tada će suci donijeti odluku i o ustavnoj pritužbi bivšeg premijera Janeza Janše koji je na istom procesu s Krkovičem i Črnkovičem osuđen na dvije godine zatvora i plaćanje 37.000 eura novčane kazne.

Ustavni sud je u prosincu prošle godine uvažio Janšin zahtjev da ga se do konačne odluke ustavnog suda privremeno pusti na slobodu, nakon čega mu je vraćen i mandat zastupnika u parlamentu. Janši je privremeno oslobađanje odobreno s argumentacijom da je on predsjednik najveće oporbene stranke čije je normalno djelovanje važno za funkcioniranje političkog sustava.

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je novinarima odbio svaki komentar prizivnih postupaka Janše i suosuđenih u predmetu Patria, rekavši da njegova stranka poštuje i privremene i konačne odluke sudova i da je to sve što može reći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.