U 2013. još snažnija politika razvoja hrvatskog zelenog gospodarstva

Ilustracija: AFP

SAVEZ za energetiku Zagreba je kroz Odjel za pitanja EU u području energetike i zaštite okoliša tijekom 2012. pomogao više od 25 tisuća hrvatskih poduzetnika informirajući ih i objavljujući hrvatske verzije teksta javnih natječaja nekoliko fondova Europske unije, a usko vezanih uz zeleno gospodarstvo.

Savez za energetiku Zagreba, koji je osnovalo više od 50 pravnih osoba, je 2010. pokrenuo petogodišnju međunarodna kampanja Invest in Green Croatia s ciljem promocije Hrvatske kao otvorenog tržišta investicijama - investitorima i ulagačima - u smislu razvoja zelenog gospodarstva i to u svim gospodarskim aktivnostima.

"Pokrećući kampanju naglasili smo kako otvorenost takvog sustava doprinosi i otvaranju novih tržišta za lokalnu ekonomiju što će joj omogućiti da iskoristi prilike koje proizlaze iz potrebe za rješavanjem problema energetske samodostatnosti, klimatskih promjena te nove potencijalne izvore gospodarskog rasta. Tome smo dodali kako takav pristup, sa svojim brojnim prekograničnim, transnacionalnim i međuregionalnim programima, nudi važnu platformu za nove vrste suradnje", istaknuo je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba.

U 2012. godini putem prvih Međunarodnih gospodarsko-investicijskih dana i sajma razvoja, proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu "GREENVEST: INVEST IN GREEN CROATIA" prikupljene su i prezentirane privatne investicije zelenog gospodarstva vrijedne nešto više od 850 milijuna eura. Na skupu se tijekom tri dana održavanja okupilo 250 različitih sudionika - predstavnika 125 institucija i tvrtki, a održano je 25 panel-rasprava u kojima je sudjelovalo više od 50 istaknutih predavača.

"Naša politika za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva neće stati, već će se u ovoj godini nastaviti još snažnije. Svakodnevno analiziramo tržište i jako nam je drago da niz institucija kopira naš model rada - to znači da radimo dobro i ispravno", istaknuo je Marjanović.

Jedan od najznačajnijih projekata u 2013. godini svakako je organizacija prvog hrvatskog green lifestyle sajma otvorenog tipa GREENVEST: HOME EDITION. Koncept projekta i raspoloživi statistički podaci ukazuju da bi ovaj događaj mogao, po posjećenosti, premašiti i najveće green sajmove u Europskoj uniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.