Tvrtka oca ministra Bauka izgubila koncesiju, a novog koncesionara vodi zet vlasnika Kavadura?!

Foto: Hina, Index

MALI KORAK za supetarski sud, a velik za hrvatsko pravosuđe. Jučer je nakon više od četiri godine konačno nastavljeno suđenje u sporu države protiv Kavadura, tvrtke Pave Drpića, koju vodi Miro Bauk, otac ministra Arsena Bauka. 

Kako smo već pisali, Državno odvjetništvo po prijavi Državnog inspektorata zbog nezakonite eksploatacije bračkog kamena utjeruje od Kavadura glavnicu od 7 milijuna kuna s pripadajućim kamatama već osam godina. Spor je bio prekinut više od četiri godine, dok ga kontrola Indexa nije pronašla "mrtvog" u patologiji supetarskog suda.

U Supetru ubili spis, a na devet požurnica Državnog odvjetništva nitko nije reagirao

Kako je pojasnila predsjednica suda Katarina Heinrich, predmet je bio mrtav jer je zbog pravomoćnog rješenja o prekidu bio evidentiran kao riješen. Unatoč tome što je Državno odvjetništvo početkom 2010. godine tražilo nastavak postupka, a uredujuća tužiteljica Ivona Dragičević poslala sudu 9 (!) požurnica, nitko na sudu nije ni taknuo predmet, a što je najgore, pokazalo se da nije bio predočen ni kontrolama Županijskog suda, premda je ispunjavao sve pretpostavke za to.

Nakon što smo se o statusu predmeta raspitali kod predsjednika Županijskog suda Marijana Miletića, sutkinja Tea Lolić Prenc brzinski je zakazala raspravu za 28. siječnja.

I to se događa: Vlasnik Kavadura zatražio novu koncesiju da je izgubi

Kako se i dalo pretpostaviti, nepostupanje supetarskog suda bio je tek vrh ledenog brijega. Naime, dok je Kavadur skupljao prašinu među lešinama supetarskog Općinskog suda, besposlen nije bio Pave Drpić.

Zvuči nevjerojatno, ali čovjek je zatražio da mu Ministarstvo gospodarstva izda novu koncesiju za eksploatacijsko polje Banja samo da bi u postupku dobivanja koncesije shvatio da je ne može dobiti jer ima spor s državom od sedam milijuna kuna glavnice. Kako je to bila nepremostiva zakonska prepreka, Kavadur je izgubio koncesiju, ali je zato u posao na istom polju uvedena nova tvrtka Avorio kamen osnovana u studenom 2012. godine, otprilike mjesec dana prije no što će Drpić od Ministarstva gospodarstva zatražiti novu koncesiju.

Novog koncesionara vodi zet vlasnika Kavadura

Kako doznajemo u Ministarstvu, Kavadur nije preuzeo dokumentaciju za natječaj, no dali su suglasnost da u posao uđe novi koncesionar. Zanimljivo je svakako što je direktor te novoosnovane firme Ivica Petrović, zet Pave Drpića! Petrović tvrdi da to nema veze, da je on samo direktor. Isto nam je govorio i ministar Bauk za svog oca.

Dogodine u penziju tata Bauk, a i Kavadur?

Svakako se postavlja pitanje zbog čega bi Kavadur tražio novu koncesiju samo da bi je izgubio? Ministar Bauk nam je stalno govorio da je njegov otac samo zaposlenik Kavadura i da onako dogodine ide u mirovinu.

Sudeći po razvoju događaja, čini se da neće samo tata Bauk u penziju, već bi se lako moglo dogoditi da se penzionira i Kavadur, odnosno, potjera u stečaj i likvidaciju. U tom slučaju, država se može oprostiti sa svojim potraživanjem koje s kamatama doseže 15 milijuna kuna ili lijepih dva milijuna eura. Je li to bio razlog zbog kojeg je slučaj umrtvljen? Tehnički, ubijanje spisa je bilo potrebno kako bi se osiguralo dovoljno vremena da koncesiju preuzme novi koncesionar koji, sudeći po odabiru direktora, nikako nije bez veze sa starim koncesionarom.  

Žele spriječiti najgore: Državno odvjetništvo zatražilo žurnu blokadu Kavadura!

Da stvar nije bez osnova dokazuje i promptno postupanje Državnog odvjetništva. Uoči rasprave tužiteljica Dragičević izvršila je očevid radi osiguranja dokaza, a sutkinji Lolić predložila je da se donese privremena mjera radi osiguranja tražbine! I to hitno!

Donošenju privremene mjere suprotstavio se Kavadurov odvjetnik Zoran Iviš. Smatra kako nisu ispunjeni uvjeti za istu. Naveo je i kako je tužilaštvu jako dobro bilo poznato da će Kavadur izgubiti koncesiju, tj. da se ne može javiti na natječaj s obzirom na odredbe Zakona o rudarstvu i parnični postupak. Zbog toga je Kavadur i predlagao mirno rješenje spora pred državnim tijelima. Odvjetnik smatra da je Kavadur oštećen i u tim postupcima jer se u sličnim situacijama pristajalo na nagodbu, a ovdje iz nepoznatih razloga nije. Tužbu, visinu i osnovu, osporava u cijelosti jer je Kavadur, kaže, imao sve potrebne dozvole za eksploataciju kamena. Zatražio je da sud donese međupresudu o osnovi osnovanosti zahtjeva pa tek onda o visini tužbe koja je, smatra odvjetnik Iviš, sporna iz više razloga.

Na izlaganje je reagirala tužiteljica Dragičević. Smatra da su navodi tuženika u cijelosti neosnovani i usmjereni na odugovlačenje postupka. Privremenoj mjeri blokade pokretnina i nekretnina Kavadura moralo se pribjeći jer je utvrđeno da tuženik nema druge imovine i novčanih sredstava na računu. Privremena mjera je zatražena jer se tuženik nije javio za koncesiju, već je utvrđeno da nema referenca u pogledu imovinskog stanja, a nemogućnošću eksploatacije mineralne sirovine upitno je i namirivanje potraživanja.

Iviš je replicirao da tužitelj i njegova tijela odugovlače spor, a sutkinja Lolić Prenc odlučila je kako će o međupresudi i mjeri odlučiti naknadno nakon što Kavadur dostavi popis sredstava i bilancu za 2013. godinu.

Član povjerenstva koje je dalo koncesiju firmi koju vodi zet vlasnika Kavadura šef zagrebačkog HDZ-a

Svakako je bilo zanimljivo čuti što kaže šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, načelnik Sektora rudarstva u Državnom inspektoratu, istom onom inspektoratu koji je i prijavio Kavadura za nezakonitu eksploataciju kamena u razdoblju 2001 - 2011. godine. Mikulić je, naime, bio član Povjerenstva Ministarstva gospodarstva koje je početkom 2013. godine uvelo u posao novog koncesionara kojeg vodi zet Pave Drpića. 

Razlog više da čujemo Mikulića bio je i izvadak iz sudskog registra za tvrtku Adriakamen Itd. Plano. Danas se kao član Uprave društva vodi vlasnik Kavadura Pave Drpić, dok je prvi direktor bio upravo Mikulić, a u društvu je bila i supruga Dragana Krasića, njegovog kuma i načelnika Sektora za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, koji je također bio član Povjerenstva za dodjelu koncesije tvrtki Avorio kamen.

Mikulić: Sve je po zakonu

"Postupak je odrađen po zakonu i tu nema ništa sporno. Kavadur novu koncesiju nije mogao dobiti jer ima postupak o kojem ste pisali. Novi koncesionar je ispunio sve potrebne uvjete i dobio koncesiju", kaže Mikulić.

Tvrdi da s Drpićem nije poslovao već je Adriakamen od njih kupio Pučišćanin koji ga je kasnije prodao Drpiću. Pitali smo Mikulića je li svjestan kako je na ovaj način omogućeno da Kavadur ode u likvidaciju, a država ostane bez potraživanja od dva milijuna eura. Nije upoznat toliko sa slučajem pa to nije komentirao, ali je naglasio kako je sa svime upoznato Državno odvjetništvo i kako oni također moraju dati svoju suglasnost.

Ministarstvo gospodarstva: Ne vidimo vezu između gubitka koncesije i mogućnosti da država ne naplati potraživanje

Isto pitanje postavili smo i Ministarstvu gospodarstva. Oni ne vide nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između gubitka koncesije i mogućnosti da država ostane bez svog potraživanja. Tako nešto nisu valjda mogli anticipirati ni u najluđim snovima. Svakako je ohrabrujuće što je makar Državno odvjetništvo shvatilo što se događa te je poduzelo odgovarajuće mjere, no samo je pitanje, hoće li biti prekasno.

Kavadur United: SDP - HNS - HDZ

Priča s Kavadurom nadrasla je tako pravosudne okvire koji su, kako se pokazalo, bili potrebni, za kompliciranu operaciju izvlačenja starog koncesionara opterećenog sporom s državom od dva milijuna eura te uvođenja novog, tek osnovanog, što je potrajalo šest mjeseci. Znakovito je svakako da je sve odigralo ministarstvo koje vodi HNS-ov potpredsjednik Ivan Vrdoljak te povjerenstvo u kojem sjedi šef zagrebačkog HDZ-a.

Tiki-taka s Brača

Sve je bilo po zakonu, uvjerava Mikulić. Doista možda i jest, ali nam se čini nemogućim previdjeti tako očit scenarij u kojem država može izgubiti cijelo potraživanje samo zato što je Povjerenstvo radilo po zakonu.

Prava je to tiki-taka s Brača kojoj čak ni najiskusniji državni činovnici očito nisu dorasli. Bit će svakako zanimljivo vidjeti rasplet ovog slučaja. Ministra Bauka nismo ovog puta zvali jer nije znao ni za sudski postupak, a kamoli će za ovakve finese s promjenom koncesionara. Začuđujuće je zapravo toliko neznanje ministra koji bi trebao reformirati državnu upravu da bude maksimalno efikasna i na raspolaganju građanima koji je financiraju. A evo, vidimo što se ovdje događa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.