Tržište roba: Snažne promjene cijena platine i paladija zbog skandala u Volkswagenu

Foto: 123rf

BRIGE oko gospodarskog rasta u Kini, skandal u auto industriji i odluka središnje banke SAD-a Federal Reserve o kamatnim stopama, obilježile su kretanja na tržištu roba pri čemu je veliki fokus bio na platini i paladiju upravo radi otkrića u SAD-u s Volkswagenovim automobilima na dizel, navodi se u analizi Saxo banke.

Metali bitni za autoindustriju imali snažne promjene cijena

Naime, platina je ključna za izradu konvertera dizela, a paladij vodeći metal u motorima na benzin te je stoga cijena tih dvaju sirovina zabilježila dramatičnija kretanja. Platina je ostvarila šestogodišnji minimum, dok su ulagači bili u potrazi za paladijom te je razlika u cijeni dosegla i 12 posto, kaže Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci, ističući da je u dosadašnjim uvjetima platina bila puno zanimljivija ulagačima.

"Osim što je iznimno važna vijest za auto industriju uzdrmala tržište dionica, i grupa metala predvođena platinom osjetila je drugi val skandala pri čemu su krenule špekulacije da će se smanjiti korištenje dizel motora, a time i potražnja za platinom. Za značajniju promjenu potražnje za vrstama motora bit će najvažnije eventualne političke inicijative da oporezivanjem goriva ili samih automobila, dizel motori postanu manje atraktivni", kaže Hansen.


Bloombergova košarica roba ipak nije zabilježila značajnije promjene, no indeks je još uvijek 15 posto niži u usporedbi s prošlom godinom u ovom trenutku, pri čemu svi sektori ostvaruju dvoznamenkaste gubitke, osim plemenitih metala. Tržište nafte pomalo se stabilizira u skladu s predviđanjima, barem kada je riječ o tehničkoj perspektivi, a zlato je zadržalo dobitke ostvarene nakon sastanka FOMC-a, unatoč snažnom dolaru, pojašnjava Ole Hansen.

Energenti i poljoprivredni proizvodi u plusu

Gubici u industrijskim metalima iz prošlog jedna u prosjeku košarice nadoknadili su energenti i poljoprivreda. Pšenica je ostvarila jednomjesečni rekord radi promijenjenih vremenskih uvjeta u Australiji kao i mogućim olakšicama u poreznom opterećenju za izvoz iz Rusije, pa bi izvoz mogao porasti. Šećer i kava koji su već mjesecima u zamci brazilskog reala ostvarili su određeni rast pred kraj tjedna.

Obje te sirovine pod znatnim su pritiskom događaja u Brazilu, pa su poskupile kako se brazilski real oporavio ponajviše u sedam godina, s rastom od 5,8 posto, zahvaljujući potezu brazilskog predsjednika da upregne sve raspoložive alate da bi zauzdao volatilnost. Gospodarstvo i država ipak nisu još na potpunom putu oporavka, a posljednji događaji samo pokazuju ovisnost šećera i kave o brazilskoj valuti, zaključuju u danskoj investicijskoj banci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.