Trojica bivših ukrajinskih predsjednika optužuju Rusiju: "Ruska propagandna kampanja jača separatizam u Ukrajini"

Foto: Guliver image/Getty images

TROJICA bivših ukrajinskih predsjednika Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko u srijedu su zajednički optužili Rusiju da se miješa u unutarnje stvari Ukrajine, javljaju agencije. Iako nisu izravno optužili Moskvu da podržava ili organizira separatizam na Krimu, poručili su da je na djelu "ruska propagandna kampanja" u svrhu jačanja separatističkih osjećaja, piše Financial Times.

"Rusija, koja je višekratno ocjenjivala pokušaje naših međunarodnih partnera da politički riješe krizu u Ukrajini kao upletanje u njezine unutarnje poslova, sada pribjegava izravnom upletanju u politička pitanja na Krimu", kaže se u priopćenju trojice predsjednika, prenosi Interfax.

"Glasine o kršenju prava ruskog stanovništva, rasplamsavanje mržnje između regija na osnovi njihovih kulturnih i jezičnih različitosti, ponižavanje ukrajinskog jezika i otvoreno nepoštivanju ukrajinskih simbola, moraju se nazvati pravim imenom", kažu Kravčuk, Kučma i Juščenko.

Rusija je pak u srijedu optužila ukrajinske ekstremiste da "nameću svoju volju" i potpaljuju vjerske napetosti u Ukrajini, gdje su ukorijenjena rivalstva ukrajinske i ruske Pravoslavne crkve. Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su svećenici i imovina ruske Pravoslavne crkve izloženi prijetnjama.

"Snage moraju biti spremne bombardirati nepoznata područja"

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je nešto ranije hitan test borbene spremnosti ruskih oružanih snaga u zapadnoj i srednjoj Rusiji, javlja Itar-Tass.

"U skladu s naredbom predsjednika Ruske Federacije snage u Zapadnom vojnom okrugu stavljene su pod uzbunu", objavio je ministar obrane Sergej Šojgu. "Snage moraju biti spremne bombardirati nepoznata područja" u sklopu vježbe, kazao je Šojgu.


Svjetski javljaju da se radi o ruskom pokazivanju mišića u jeku krize u susjednoj Ukrajini. Putin je naredio nekoliko iznenadnih vojnih vježbi u raznim dijelovima Rusije otkako se vratio u Kremlj 2012., rekavši da vojska mora biti 'budna', ali ovaj put geopolitička poruka ne može biti jasnija.

Zapadni vojni okrug graniči s Ukrajinom. Šojgu je kazao da će vježba biti provedena u dvije faze, završiti 3. ožujka, i u nju će se djelomično uključiti i snage iz srednje Rusije.

Putin javno još nije ni na koji način komentirao pad Viktora Janukoviča. Premijer Dmitrij Medvedev i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov proteklih su dana kazali da Rusija neće intervenirati u Ukrajini, ali su optužili Zapad da to radi.

O stanju u Ukrajini razgovarat će se na ministarskom sastanku NATO danas i sutra u Bruxellesu. Glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen kazao je u uvodu samo da će "Savez nastaviti podržavati ukrajinske demokratske reforme i suverenu odluku ukrajinskog naroda da sam odlučuje o svojoj sudbini". Poručio je i da NATO očekuje da druge zemlje poštuju suverenitet i integritet Ukrajine. "To vrijedi za sve", kazao je u očitoj aluziji na Rusiju.

Napetosti u Ukrajini zadnjih su se dana s Majdana preselili na Krim


Napetosti u Ukrajini zadnjih su se dana s Majdana preselili na Krim. Proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih vlasti verbalno su se u srijedu sukobili ispred zgrade krimskog regionalnog parlamenta u Simferopolu. Oko 2000 ljudi, većinom etničkih Tatara, autohtonog krimskog stanovništva, iskazali su potporu pokretu "EuroMajdanu" koji je s vlasti svrgnuo Viktora Janukoviča nakon tri mjeseca prosvjeda. Nasuprot njima, odvojenih policijskim kordonom, bilo je nekoliko stotina proruskih demonstranata koji su iskazali lojalnost s Moskvom i osudili "bandite" na vlasti u Kijevu.

Krim je bio u sastavu Rusije do 1954. kada je odlukom Nikite Hruščova transferiran Ukrajini. Po posljednjem popisu, na Krimu živi 58 posto Rusa, 24 posto Ukrajinaca i 12 posto Tatara. To je jedini dio Ukrajine u kojem etnički Rusi čine većinu stanovništva. U Sevastopolju na jugu Krima baza je ruske crnomorske flote.

Krim je posljednje veliko uporište protivnika postjanukovičevska političkog poretka u Kijevu i ukrajinski novi čelnici strahuju od znakova separatizma. Na prosvjedu u srijedu Tatari su uzvikivali "Ukrajina, Ukrajina!", a suprotna strana uzvraćala "Krim je ruski!".

U Kijevu teku istodobno teku pripreme za formiranje nove vlade. Nove prozapadne ukrajinske vlasti večeras bi na Trgu neovisnosti u Kijevu trebale predstaviti njezin sastav i obznaniti koje će napore poduzeti kako bi stabilizirale zemlju, kojoj prijete bankrot i separatističke težnje. Vijeće Majdana, koje okuplja oporbene čelnike, predstavnike civilnog društva, ali i radikalne skupine, najavilo je da će u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu na Trgu predstaviti sastav nove vlade.

Najizgledniji kandidat za premijera je vođa stranke Domovina i jedan od lidera proeuropskih prosvjeda Arsenij Jacenjuk. Drugo ime koje se spominje je ono oporbenog političara i oligarha Petra Porošenka, ukrajinskog ministra vanjskih poslova u premijerskom mandatu Julije Timošenko, koja je prije nekoliko dana najavila da se neće kandidirati za premijerku prijelazne vlade.

I dalje se ne zna gdje je svrgnuti Viktor Janukovič za kojim su vlasti raspisale tjeralicu zbog zločina protiv civila. Ukrajina je danas najavila da će tražiti hitnu međunarodnu pomoć kako bi se ušlo u trag njegovoj imovini i bankovnim računima. Glavni državni odvjetnik Oleh Mahnitski izjavio je da Janukovič i njegovi "nisu ukrali milijune nego milijarde".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.