Tri godine bez upozorenja: Amerikanci zabrinuti zbog Obaminog sustava upozorenja na terorizam

Foto: FAH

U SJEDINJENIM Državama u tijeku je rasprava o učinkovitosti primarnog sustava upozorenja na terorizam na američkom tlu, osobito u svjetlu činjenice da se još nijednom nije oglasio, iako su se tisuće ljudi s putovnicama zapadnih zemalja pridružile džihadistima u Siriji, a protuamerički ektremisti osigurali si utočišta u Iraku, piše u srijedu informativni portal ForeignPolicy.

Nacionalni sustav upozorenja na terorizam (NTAS), koji formacijski potpada pod golemo ministarstvo domovinske sigurnosti, od 2011., kad je profunkcionirao, nije oglasio nijedno upozorenje, ni na mrežnim stranicama ni preko društvenih mreža.

"Nešto je zamijenjeno s ništa", rekao je Michael O'Hanlon, stručnjak za nacionalnu sigurnost u Institutu Brookings. "Može se raspravljati je li Bushov model bio toliko loš da ovo predstavlja poboljšanje. Ipak, izgleda da vlada još nije smislila kako komunicirati s građanima o mogućim opasnostima ili potrebi za oprezom".

Polemike oko NTAS-a

"Duboko sam zabrinut zbog tog problema, odnosno činjenice da nije izdano nijedno upozorenje, unatoč neposrednim prijetnjama kojima smo izloženi", kazao je republikanski kongresnik Tom Marino, rekavši da se pripremaju rasprave pred kongresnim odborima o svrsishodnosti NTAS-a.

Obamina administracija 2011. je NTAS-om zamijenila dotadašnji sustav upozorenja domovinske sigurnosti, nastao nakon napada 11. rujna 2001., koji se temeljio na pet razina opasnosti od terorizma, pri čemu je svaku označavala jedna boja.

NTAS je uveo jednostavniji sustav s dvije razine, pri čemu se viša - "Upozorenje na neposrednu opasnost" - oglašava u slučaju "vjerodostojne, specifične i skore terorističke prijetnje SAD-u". Niža razina naziva se "Upozorenjem na povećanu opasnost" i ne obuhvaća pojedinosti o vremenu i ciljevima terorističkog napada. No dosad nije izdano nijedno upozorenje.

Strogi kriteriji izdavanja upozorenja


Bijela kuća sva je pitanja preusmjerila na ministarstvo domovinske sigurnosti, a jedan je njegov dužnosnik ukazao na stroge kriterije koji se moraju ispuniti da bi se odaslalo ikakvo upozorenje.

"Objavljujemo upozorenja samo onda kad imamo specifične i vjerodostojne informacije koje možemo prenijeti američkoj javnosti", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, a njegov, također neimenovani, kolega rekao je da NTAS izdaje upozorenja samo kad se javnosti mogu prenijeti konkretne, precizne informacije, umjesto općih upozorenja, primjenjivih za svaku situaciju. Nijedan ne smatra da neaktivnost NTAS-a znači da je taj sustav loš ili zastario.

Treći dužnosnik je, usto, napomenuo da se javnost izvješćuje i drugim kanalima u ministarstvu domovinske sigurnosti.

Bushev stari sustav bio je sinonim za histeriju

"NTAS nije jedino sredstvo kojim komuniciramo. Mogu vam poslati osam priopćenja koje je objavio sam ministar na temu raznih prijetnji", rekao je, govoreći o ministru Jehu Johnsonu.

Činjenica je da nitko ne žali za starim sustavom iz doba predsjednika Georgea W. Busha, koji se gotovo nikad nije micao od srednje, "žute" razine opasnosti (značajna opasnost od terorističkih napada) i koji je postao simbolom ozračja histerije i nesigurnosti nakon napada 11. rujna.


"Stručnjaci su s vremenom otkrili da opća upozorenja ne nude dovoljno pojedinosti koje bi utjecale na promjenu ponašanja građana te da, ako su predugo oglašena, postaju pozadinski šum, nitko ih više ne primjećuje", rekao je profesor na studijima sigurnosti na sveučilištu Georgetown Daniel Byman.

Instrumentalizirano u političke svrhe

Osim toga, kritičari tvrde da je Bushova administracija manipulirala tim sustavom kako bi usadila strah u Amerikance u trenucima kad željeli ostvariti političku prednost.

Bivši ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge tako je uoči predsjedničkih izbora 2004., kako je poslije priznao, bio pod pritiskom tadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda i državnog tajnika Johna Ashcrofta da podigne razinu upozorenja na opasnost od terorizma.

Byman je napomenuo da je nedostatak upozorenja NTAS-a vjerojatno rezultat naučenih lekcija nakon desetljeća zbunjujućih i nejasnih upozorenja na terorizam.

"Iako je bilo zavjera i nekoliko napada, poput postavljanja bombi na bostonskom maratonu, ukupna opasnost mnogo je manja nego što se predviđalo nakon 11. rujna", kazao je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.