Torrent stranica BTjunkie prestaje s radom, odluka o gašenju donesena dobrovoljno

POHOD protiv kršenja autorskih prava nakon Megauploada je odnio još jednu žrtvu, torrent stranicu BTjunkie koja se ovaj vikend odlučila ugasiti svojom voljom.

Ta internetska stranica koja je 2011. bila peta najpopularnija torrent stranica svoja je vrata otvorila 2005. godine. U svojem je priopćenju tim koji stoji iza BTjunkieja u nedjelju naveo kako se godinama bori za pravo na komuniciranje, te kako je sada vrijeme da nastavi u drugom smjeru.

"Prijatelji, ovo je kraj puta. Ova odluka nije lako donesena, no odlučili smo se za dobrovoljno gašenje. Bilo je to veliko životno iskustvo i želimo vam svu sreću", poručili su iz BTjunkieja svojim korisnicima, javlja portal Slashgear.

Umjesto da pruža hosting za datoteke kao što je to prije prisilnog gašenja činio Megaupload, BTjunkie je internetom tragao za torrentima. Pritom je popisivao i indeksirao privatne i javne hosting servise, te na raspolaganje stavljao linkove za skidanje već postojećih sadržaja.

Iako stranice poput BTjunkieja ne pružaju uslugu hostinga datoteka, već samo upućuju na linkove za njihovo skidanje, torrent indeksaši su, unatoč naporima filmske i glazbene industrije da se spriječe metode širenja autorskog sadržaja, u internetskim bespućima nicali poput gljiva poslije kiše.

Čak je i Rupert Murdoch iz kontroverznog News Corporationa, nakon što je saznao kako se putem pretraživača lako mogu pronaći linkovi za skidanje filmova u Sonyjevoj proizvodnji, Google opisao kao "piratskog vođu".

Uprava BTjunkieja nije pružila ni jedno obrazloženje zašto je odlučila ugasiti svoju stranicu baš sada, no s javnom pažnjom koja je u jeku suđenja protiv Megauploada trenutno usmjerena na piratstvo, vjerojatno nije jedina koja će umjesto da se nađe pod istragom u obzir radije uzeti dobrovoljan prestanak s radom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.