To je pravi put: Dok se Josipović naslikava s radnicama, u tajnosti se prodaje zgrada Kamenskog

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL, Index, GoogleMaps

GOTOVO u potpunoj tajnosti prodaje se zgrada tvornice "Kamensko", epicentar jedne od najvećih afera poslijeratne Hrvatske i neriješena enigma za Državno odvjetništvo koje još od 2011. godine nije u stanju završiti istragu i odgovoriti na pitanje: Tko je uništio tvornicu Kamensko?

Josipović tvrdi da sve zna, a šuti o prodaji Kamenskog

Početna cijena ove atraktivne zgrade-tvornice u širem centru Zagreba je 73,4 milijuna kuna, a prodaje se usmenom javnom dražbom. Trgovački sud u Zagrebu po stečajnom sucu Nadi Kraljić objavio je zaključak o prodaji, a ročište za prodaju održat će se pred stečajnim sucem u prostorijama Trgovačkog suda u Zagrebu u četvrtak u 10 sati.

U utorak će tako predsjednički kandidat Ivo Josipović započeti svoju kampanju ispred udruge Kamensko, a pod velom tajnosti zgrada Kamenskog se prodaje dva dana kasnije.

Kada su već predsjedniku Josipoviću puna usta hvale da je pomagao i pomaže radnicama Kamenskog iznenađuje da nije pozvao investitore na kupovinu zgrade. Naime, veća cijena zgrade ujedno znači i veću stečajnu masu iz koje će napokon biti isplaćene obespravljene radnice Kamenskog. Ovako, sve se, kao i do sada, radi u potpunoj tajnosti.

Oglasna ploča Suda za oglas od 74 milijuna kuna

Naime, obavijest o prodaji zgrade Kamenskog nalazi se na oglasnoj ploči Suda, a gotovo ni jedan akter ni bivše radnice tvornice ne znaju da je njihova najveća nekretnina na bubnju. Riječ je o dvije nekretnine od čega prva ima kvadraturu od 5968 metara kvadratnih na adresi Reljkovićeva 8 kvadratnih te druga na adresi Reljkovićeva 10 zajedno s dvorištem.

Prema poslovno planskoj dokumentaciji ondje bi trebala biti zgrada poslovno-stambene namjene pa nas je začudilo objašnjenje stečajnog upravitelja Zdravka Mitaka kako nitko do sada nije preuzeo dokumentaciju za prodaju.

Nitko od investitora ne zna za prodaju

"Da, točno je. Nitko me nije nazvao kako bi razgledao nekretninu i eventualno preuzeo dokumentaciju za prodaju", rekao nam je Mitak potvrđujući da je ročište za prodaju u četvrtak u 10 sati.

Prema informacijama Indexa posljednja procjena vještaka za zgradu Kamenskog bila je 93 milijuna kuna, no na prvoj dražbi izvješena je cijena od 73,4 milijuna kuna. Neposredno prije objave prodaje rađena je nova procjena, daleko povoljnija za novog kupca. Stečajni upravitelj Mitak nije opovrgnuo tu informaciju.


"Kroz godine bilo je više procjena vještaka. Sjećam se da je jedna iznosila 120 milijuna kuna, a jedna je bila ispod sadašnje. Aktualna cijena koja stoji u 'Zaključku o prodaji' donesena je u skladu sa zakonom", rekao nam je upravitelj Mitak.

Htjeli smo ga i dodatno upitati zašto ovolika tajnost te u kojim je dnevnim novinama izašao oglas, no nije nam se više javljao na telefon.

Nestale sporne zabilježbe

Zanimljivo, sve one sporne zabilježbe na nekretnine Kamenskog u međuvremenu su nestale. Nema više zabilježbi Vilinskih poljana, Energetohne, Galina Upravljanje, Bilić-Erića, Lokacije d.o.o, a sve sporne nekretnine obrisane su temeljem presude i rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu tijekom prošle godine. Ostala je samo sporna zabilježba Gravis Atriuma koja bi u skoro vrijeme također trebala biti obrisana jer se rješava njihova žalba na Visokom trgovačkom sudu.

Prvostupanjsko rješenje predvidjelo je brisanje zabilježbe, a bivša tvrtka Davora Vlajčevića, partnera Ninoslava Pavića, likvidirana je još u svibnju ove godine.

Sud je zapravo  sve sporne uknjižbe pobio jer je do njih došlo tek nakon podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. No, zašto su toliko bile bitne uknjižbe?

Krenimo redom.


Ključnu ulogu u razbijanju tvornice imala je tvrtka Dalta, kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. "Nabildanu" Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna.

Sprega politike, medija i tajkuna
 
Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju 2012. godine godine, a Dalta je opet prebačena na Vlajčevića u rujnu iste godine za 33,6 milijuna kuna. Upravo tog mjeseca Pavić  je preuzeo u suvlasništvo i tvrtku Vilinske poljane od Vlajčevića. Dio novca od te operacije završio je privatnom računu, a dio na računima pet poduzeća koja su potom  dala pozajmicu Kamenskom, kako bi mogla upisati zabilježbu na imovinu tvrtke.

U vrijeme dok je Pavić javno poručio da nema veze s agonijom radnica Kamenskog, otkrili smo da je upravo on vlasnik Vilinskih poljana, firme koja je polagala pravo na veliki dio zemljišta tvornice Kamensko.



Zanimljiva je i činjenica da kriminalistička obrada u slučaju Kamensko nije okončana iako je to više puta javno tvrdio ministar policije Ranko Ostojić. Štoviše ovaj bivši zaposlenik medijskog carstva Ninoslava Pavića koji živio u stanu tvrtke "Com.Com d.o.o." sugerirao je kako u slučaju Kamenskog "nije bilo kriminala.

Prema Ostojiću nema kriminala, a DORH i dalje kopa

No prema odgovorima iz DORH-a , kriminalistička obrada nije ni počela, a kamoli da je završila. Prema odgovoru iz DORH-a i dalje se skupljaju ključni podaci o propasti tvornice Kamensko pa tako policijska prijava za kriminal u Kamenskom iz 2011. godine nije odbačena.

"Kaznena prijava na koju se odnosi upit nije odbačena. U navedenom kaznenom predmetu u tijeku su izvidi", rekla nam je u lipnju ove godine glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Dunja Pavliček. Prije 10 dana ponovili su manje-više isto.

"Nadležno državno odvjetništvo odnosno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je vezano za predmet Kamensko i donijete odluke već izvješćivalo javnost objavom priopćenja na svojoj internetskoj stranici, a tako će učiniti i u odnosu na predmet u kojem su u tijeku izvidi pri čemu o pojedinostima ne možemo govoriti zbog zakonske odredbe o tajnosti", stoji u odgovoru Dorh-a.

Josipović ne želi o Grbićevim optužbama

Podsjetimo kako je nedavno ravnatelj policije Oliver Grbić prozvao glavnog bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Tako je spomenuo i ulogu predsjednika Hrvatske u zaustavljanju istrage. 

"Govorim o trokutu između predsjednika Ive Josipovića, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i Ninoslava Pavića", rekao je Grbić. Predsjednik Josipović nije nam htio odgovoriti na upit o ovom slučaju unatoč četiri požurnice i isteku zakonskog roka od dva tjedna. Odgovor oko Grbićevih izjava nismo dobili niti iz policije, već samo gore navedeni iz DORH-a.

A umjesto odgovora, Josipović sutra kreće u kampanju ispred Udruge Kamensko gdje je predviđeno da će se "družiti se s radnicama koje su šivale jakne za izbornu kampanju 'To je pravi put'".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.